Foto: Vláda ČR

Zrušení novely novelou: Pracovní přestávky budou opět kratší

Zaměstnavatelé si u vlády prosadili znovuzkrácení bezpečnostních pracovních přestávek, argumentují tím, že delší přestávky měly negativní vliv na objem výroby. Na svém středečním jednání tak bude vláda projednávat návrh ministerstva zdravotnictví, které předkládá novelu již letos dříve novelizovaného nařízení vlády o ochraně zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů. Současná novelizace má tu předchozí zrušit a vrátit platnost původního znění vládního nařízení z  roku 2007. Pokud vláda novelizaci schválí, ta bude účinná od začátku nového roku.

„Novelu ministerstvo předkládá na základě reakcí a informací z  terénu, zejména ze strany zaměstnavatelů, kdy na jejich základě dojde k  významným dopadům na objem výroby v  souvislosti s  prodloužením bezpečnostních přestávek při práci,“ stojí v  předkládací zprávě ministerstva zdravotnictví.

„Práce spojená s celkovou fyzickou zátěží a lokální svalovou zátěží, překračující hygienické limity, musí být přerušována bezpečnostními přestávkami v  trvání 5 až 10 minut nejpozději po každých 2 hodinách od započetí výkonu práce nebo musí být zajištěno střídání činností nebo zaměstnanců.“ Tento text z původního znění nařízení by se měl by v  několika pasážích novelizací vrátit. V  první letošní novele slova „5 až 10 minut“ nahradila slova „minimálně 10 minut“. Krom fyzické zátěže se tato podmínka týká například i práce se zrakovou zátěží, práce v podmíněně přijatelných a nepřijatelných pracovních polohách nebo práce spojené s ruční manipulací s břemenem.

Z nařízení by tak měl v  několika pasážích vrátila následující (dřívější novelou vypuštěná část): „V  průběhu osmihodinové směny musí být poskytnuty minimálně 2 bezpečnostní přestávky, na dvanáctihodinovou směnu minimálně 4 bezpečnostní přestávky. Poslední bezpečnostní přestávka se zařazuje nejpozději 1 hodinu před ukončením směny. Po dobu bezpečnostních přestávek nesmí být zaměstnanec exponován danému faktoru překračujícímu přípustný expoziční limit.“

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády na základě žádosti ministerstva zdravotnictví udělil této novele výjimku z  povinnosti provedení meziresortního připomínkového řízení a z  povinnosti zpracovat hodnocení dopadů regulace (RIA).

-red-