Výbor ENVI (před hlasováním). Zdroj: Evropský parlament

Generální ředitelství úřadu pro mimořádné zdravotní situace si ukouslo příliš na provoz. Evropský výbor ENVI řešil rozpočty

Posílení zdravotnických systémů, připravenost na pandemie či zajištění rovného přístupu k péči. To jsou jen některé z bodů stanoviska, které výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) na své dosud poslední schůzi přijal k pokynům pro rozpočet Evropské unie na rok 2025. Výbor současně vyjádřil obavy nad tím, že více jak polovina rozpočtu z programu EU4Health byla alokována na provozní výdaje Generálního ředitelství Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (DG HERA). ENVI dále hlasoval o rozpočtových absolutoriích pro několik unijních agentur za rok 2022.

Jednou z oblastí, ke které se výbor ve stanovisku vyjádřil, byly léčivé přípravky. „(ENVI) upozorňuje na současnou závislost EU na aktivních účinných látkách (API) a chemických surovinách dovážených ze třetích zemí a dále zdůrazňuje potřebu dosáhnout nezávislejší a otevřenější strategické autonomie v dodavatelském řetězci léčiv,“ uvádí a poukazuje na nebezpečí nedostatku základních léků, přičemž volá po tom, aby byla přijata okamžitá opatření k zajištění plynulých dodávek, dostupnosti a cenové dostupnosti nejdůležitějších léků a jejich složek.

Výbor dále zdůrazňuje, že je důležité posilovat udržitelnost a odolnost zdravotnických systémů a zároveň snižovat rozdíly v rovném a spravedlivém přístupu ke zdravotní péči a lékům. Dodává, že výdaje související se zdravím by se měly řídit přístupem „Jedno zdraví“ a „Zdraví ve všech politikách“ a přestože neexistuje společná globální vize takového přístupu a připravenosti na pandemie, je třeba ji stanovit.

V této souvislosti výbor dále zdůrazňuje, že mnoho epidemií je spojeno s nárůstem infekčních onemocnění a že úsilí Evropské unie v boji proti antimikrobiální rezistenci by mělo být výrazně zvýšeno. Apeluje rovněž na intenzivnější spolupráci s mezinárodními partnery s ohledem na dosažení celosvětové dohody o používání antimikrobiálních látek a přístupu k nim.

ENVI ve stanovisku rovněž zdůrazňuje význam boje proti rakovině a zasazuje se za adekvátní financování na to zaměřeného evropského plánu. „(ENVI) vítá využití prostředků z programu EU4Health a dalších nástrojů EU, které členským státům poskytnou významnou finanční podporu ve výši čtyř miliard eur v jejich úsilí o posílení zdravotních systémů a zvýšení jejich schopnosti bojovat s rakovinou,“ uvádí.

K využívání peněz z programu EU4Health má však výbor i výtku. „Vyjadřujeme znepokojení nad tím, že více než 50 procent rozpočtu programu EU4Health bylo přiděleno na provozní výdaje Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (DG HERA),“ zní z ENVI. V rámci programu je podle něj potřeba přidělit odpovídající finanční prostředky i na jiné činnosti, například na podporu Evropského prostoru pro sdílení zdravotnických údajů (EHDS).

Kromě vydání stanoviska k pokynům pro rozpočet EU pro rok 2025 se ENVI na své schůzi zabýval také udělováním absolutorií rozpočtům jednotlivých unijních agentur za rok 2022. Jde o proces parlamentní kontroly, jehož cílem je zajistit, aby Komise a výbory plnily rozpočet v souladu s příslušnými požadavky právního a regulačního rámce a používaly jej v souladu se zásadou řádného finančního řízení. ENVI doporučilo parlamentu udělit rozpočtové absolutorium mimo jiné Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) a Evropskému centru pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

-fk-