Ilustrační foto: Max Pixel

Z nakoupených vakcín jich Česko použilo necelou polovinu

Z více než 39 milionů dávek vakcín proti covidu-19, které Česko od začátku pandemie nakoupilo, jich byla pro očkování využita necelá polovina – asi 19 milionů. Stály zatím 15 miliard korun, zlikvidované nebo darované byly za 6,2 miliardy korun. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. V loňském roce se nechalo očkovat asi 370 tisíc lidí, letos ministerstvo plánuje dodávku asi 700 tisíc dávek za 380 milionů korun.

„Od počátku očkování proti covidu-19 v ČR, tedy od ledna 2021, bylo z důvodu uplynutí doby použitelnosti stanovené podmínkami pro uchovávání předmětných léčivých přípravků zlikvidováno přes 12 milionů dávek očkovacích látek proti onemocnění covid-19 v hodnotě přes pět miliard korun,“ uvedl Jakob. Dalších 4,2 milionu dávek za 1,2 miliardy korun Česko darovalo jiným zemím, zbývající jsou připravené k použití.

Z 39 milionů dávek vakcín byla většina nakoupená od firmy Pfizer, jejich počet činil 29,9 milionu dávek. Dalších 3,9 milionu bylo od firem Moderna, tři miliony od AstraZeneca, 1,7 milionu od firmy Janssen, 700 tisíc dávek od Novavax a 64 tisíc od Sanofi. O tom, kolik dávek vakcín a od kterých výrobců si Česko objedná, rozhodovalo v roce 2020, kdy epidemie začala, MZd vedené tehdejším ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO). Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nicméně opakovaně uvedl, že za nadbytek vakcín nechce svého předchůdce kritizovat, protože v té době jeho rozhodování nebylo snadné potřebu odhadnout.

Velké rozdíly mezi regiony

Očkovat proti covidu-19 se v ČR začalo na přelomu let 2020 a 2021. K 3. lednu 2024 bylo aplikováno 18,97 milionu dávek vakcín. Zhruba 85 procent z nich jsou mRNA vakcíny Comirnaty od firmy Pfizer, a to včetně těch upravených na novější varianty koronaviru. V procentech byly podávané vakcíny od firem Moderna, AstraZeneca nebo Janssen. V současné době vakcíny platí stát, pokud jsou využité pro očkování klientů zdravotních pojišťoven, proplácejí mu je dané pojišťovny.

Loni se proti covidu-19 podle údajů ministerstva zdravotnictví nechalo proti covidu-19 očkovat 390 491 lidí, naprostá většina z nich absolvovala vakcinaci poněkolikáté, nově zahájilo očkování jen 1 697 lidí. Značná je disproporce v počtu očkovaných v jednotlivých krajích. Zdaleka nejvíce lidí naočkovali lékaři v Praze (přes 83,2 tisíce) a ve Středočeském kraji (50,6 tisíce), na opačném konci žebříčku jsou kraje Zlínský (13,5 tisíce) a Karlovarský (10,2 tisíce).

Podle dat ministerstva zdravotnictví má alespoň jednu dávku očkování 6,98 milionu obyvatel ČR. Proočkovanost dospělých je 69,3 procenta. Starších 65 let bylo naočkováno 81,8 procenta, s věkem se proočkovanost snižuje ke zhruba 58 procentů očkovaných lidí ve věku 18 až 34 let. Za poslední rok se nechalo očkovat 370 tisíc lidí, nejvíc na konci října, kdy jich bylo i přes 10 tisíc za den.

Očkování bude nadále hrazené pro všechny

Podle současných doporučení České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně by se měli očkovat lidé pravidelně každý rok před začátkem sezony infekcí dýchacích cest podobně jako proti chřipce, vhodné je zejména pro starší 60 let, chronicky nemocné, těhotné, zdravotníky a pracovníky v lůžkových zařízeních sociální péče. Ministr Válek ale dříve uvedl, že hrazené z veřejného zdravotního pojištění bude toto očkování dál i pro mladší lidi.

Poslední dva roky platí zákon o odškodnění za očkování, vztahuje se na povinné vakcinace, které podstupují zejména děti, a na vakcíny proti covidu-19. MZd podle Jakoba do 22. prosince loňského roku obdrželo 135 žádostí. „Některé žádosti jsou odmítnuty a některé se dosud posuzují,“ uvedl mluvčí. Ministerstvo podle něj zatím žádné osobě kompenzaci za následky očkování nepřiznalo.

red, ČTK