Ilustrační foto: Pixnio

Na schůzce se jednalo o spolupráci na energetických úsporách v nemocnicích. Možná vznikne pracovní skupina

Nestabilní ceny energií a jejich dodávek nutí prakticky všechny instituce zamyslet se nad tím, jak nakládají s energiemi. Na konci ledna se kvůli možným úsporám v přímo řízených nemocnicích sešli i zástupci ministerstva zdravotnictví, financí a životního prostředí. Samostatná pracovní skupina, pověřená řešením této problematiky, však zatím ustanovena nebyla. Není ovšem vyloučeno její brzké zřízení.

Ke schůzce zástupců ministerstev mělo dojít na konci ledna, přičemž, jak Zdravotnickému deníku přiblížil tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, šlo o jakési předběžné setkání za účelem zmapování ochoty jednotlivých resortů, o věci vůbec takto hromadně jednat. „Úkolem bylo vydefinovat možnosti a zjistit, zda je vůbec vůle ostatních resortů spolupracovat s ministerstvem zdravotnictví nad možnostmi energetických úspor v přímo řízených organizacích, tedy v nemocnicích, psychiatrických nemocnicích, lázních a dalších,“ vysvětlil Jakob povahu schůzky.

Jako důvod konání schůzky uvedl zvyšující se poptávku po zpomalení klimatických změn a energetické nezávislosti, přičemž státní organizace by v tomto měly podle něj jít příkladem. Úspory na energiích totiž mají kromě samotné hospodárnosti při nakládání s nimi jeden velký benefit. „Dlouhodobé energetické úspory v nemocnicích a dalších organizacích, spadající pod resort ministerstva zdravotnictví, mohou přispět ke zlepšování péče, a to především v možnosti využití těchto úspor na jiné účely,“ upozornil Jakob a jako příklad jmenoval nákup léků, modernizaci prostor či celkové zlepšování podmínek pro pacienty.

Mnoho z těchto projektů již prý bylo zahájeno. „S ohledem na žádost o řešení energetických úspor i v dalších organizacích bylo na schůzce řešeno, jak k těmto jednotlivým návrhům přistoupit a zda je vůbec ze strany ministerstva financí a ministerstva životního prostředí vůle v těchto projektech i nadále pokračovat,“ doplnil.

Pracovní skupina jako taková zatím ustavena nebyla. K tomu by došlo z pověření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka až v případě, že by se všechny strany dohodly na spolupráci. Úvodní schůzka tak měla jen předběžný charakter a nebyly na ní proto ujednány ani žádné závěry. Rozhodnutí, zdali bude skupina fungovat a v jakém složení, se bude podle slov mluvčího řešit na konci února.

-fk-