Foto: Needpix

Rodinám s autistickým dítětem pomůže na Ústecku novinka

Rodinám s dítětem, které trpí poruchou autistického spektra, pomůže v Ústeckém kraji nová služba. V rámci takzvaného homesharingu se do péče o osoby s autismem zapojí náhradní rodiče. Cílem je ulevit lidem, kteří náročnou péči vykonávají. Řekl to náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek (ODS). Kraj přispěje také na rehabilitaci autistů.

Hostitelská rodina či jednotlivec si v rámci homesharingu pravidelně bere dítě na předem domluvený čas, například na odpoledne, do své domácnosti. Společně tráví čas, hrají si, chodí na procházky. „Biologičtí rodiče mezitím mají čas si odpočinout, zařídit si potřebné věci na úřadech, dojít k doktorovi nebo se věnovat sobě a dalším členům rodiny,“ uvedl Kulhánek. Službu zajistí organizace z České Lípy. V Ústeckém kraji se podle Kulhánka nenašel nikdo, kdo by ji nabízel.

Provoz začne od poloviny letošního roku. Už jsou vytipované náhradní rodiny, s nimiž budou autisté navazovat nové sociální kontakty. Kraj na provoz služby uvolní 700.000 korun, dalších 300.000 korun dá na rehabilitaci klientů s poruchou autistického spektra.

Ústecký kraj letos rozdělil na sociální služby pečující o klienty s poruchami autistického spektra 16 milionů korun. Loni to bylo deset milionů korun, ale zájem byl velký, proto objem peněz samospráva navýšila. V regionu vzniklo několik nových zařízení, naposledy v lednu se v Chomutově otevřelo nové denní centrum.

-čtk-