Sídlo ministerstva zdravotnictví ČR. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo v příštích dnech vybere nového státního tajemníka

Nového státního tajemníka hledá ministerstvo zdravotnictví, výběrové řízení na toto služební místo bylo vypsáno na začátku března. O jménu nového státního tajemníka se rozhodne v příštích dnech, nastoupit by měl již od začátku května. Tento vysoký státní úředník vykonává své funkční období pět let, v současné době je jím Stanislav Měšťan, jehož funkční období ale za měsíc skončí. Kolem této pozice se rozvířil veřejný a mediální zájem v roce 2018, kdy po dlouhodobé kritice rezignoval Měšťanův předchůdce Ivo Beneda.

Podle popisu služebního místa, který uveřejnilo ministerstvo, je pracovní náplň státního tajemníka různorodá – krom jiného řídí sekci organizačních věcí státní služby a její činnost, odměňování státních zaměstnanců a vedoucích služebních úřadů podřízených ministerstvu a plnění úkolů jím řízených útvarů, řídí i činnosti vedoucích podřízených služebních úřadů, odpovídá za přípravu organizačního a pracovního řádu, případně služebního řádu, za kolektivní dohody a kolektivní smlouvy ministerstva nebo vydává služební předpisy.

Výběrového řízení, do něhož již bylo přihlašování uzavřeno, se mohli zúčastnit bezúhonní žadatelé s nejméně magisterským vysokoškolským vzděláním, znalostí angličtiny a němčiny nebo francouzštiny na alespoň 2. stupni stupni standardizovaných jazykových zkoušek, způsobilostí mít přístup k utajovaným informacím stupně utajení „Důvěrné“. Důležitým kritériem bylo, že uchazeč musel v uplynulých 15 letech vykonávat nejméně po dobu čtyř let obdobnou činnost, z toho nejméně po dobu tří let ve vedoucí funkci nebo jako člen statutárního orgánu právnické osoby.

Služební místo státního tajemníka je zařazeno do 16. platové třídy, podle níž mu přísluší platový tarif od 45 920 do 68 200 korun. K místu se váže i možný osobní příplatek, který může být v závislosti na výsledku služebního hodnocení přiznán státnímu zaměstnanci v rozpětí od 6 820 do 34 100 korun, a také příplatek za vedení od 27 280 do 34 100 korun. Výše platu i příplatků se odvíjí od započitatelné praxe a míry jejího zápočtu podle nařízení vlády o platových poměrech státních zaměstnanců. V nejštědřejší variantě platu i příplatků si státní tajemník může přijít na 136 400 korun.

Odstrašující příklad minulosti

Dosavadní státní tajemník Stanislav Měšťan nastoupil do úřadu od začátku května 2019, kdy ho jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Předtím zastával od konce roku 2016 post ředitele Odboru personálního a státní služby na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Měšťan s roční přestávkou, kdy v roce 2011 pracoval jako konzultant pro společnost Deloitte, působil na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy již od roku 2006. Na pozici státního tajemníka přežil Měšťan jako jeden z mála vysoce postavených úředníků na ministerstvu celé pětileté období, včetně častých výměn ministrů, náměstků i úředníků v době covidové pandemie.

Na rozdíl od klidného a stabilního působení Stanislava Měšťana na pozici státního tajemníka, budil velké emoce jeho předchůdce ve funkci Ivo Beneda. Toho dlouhodobě kritizovali úředníci ministerstva za to, že úřad paralyzoval svou nečinností, nezvládnutou komunikací, zadáváním nelogických úkolů a neřešením stížností. Zoufalí úředníci tehdy sáhli k neobvyklému kroku a napsali ministrovi Vojtěchovi stížnost. Jeden dopis podepsali čtyři ředitelé krajských hygienických služeb a druhý čtyři ředitelé odborů ministerstva. Ten poté na Benedu podal kárnou žalobu.

Metody, které Beneda při jednání se zaměstnanci ministerstva, podle jejich popisu byly mimořádně tvrdé, dalo by se říci, že hraničily s šikanou. Stejně jako jeho nečinnost v zásadních oblastech. Nespokojenost s Benedovou nečinností ostatně vyjádřili i Vojtěchovi ministerští předchůdci Miloslav Ludvík a Svatopluk Němeček, který Benedovi poslal vytýkací dopis již na konci listopadu 2016. Beneda nakonec na svou funkci rezignoval v listopadu 2018. Jeho rezignaci předcházelo schválení novely zákona o státní službě, která umožňuje ministrům jednodušší odvolávání státních tajemníků. Tomuto zákonu se přezdívá „Lex Beneda“.

-jkn-