Donald Trump a Hillary Clintonová se zásadně liší v názorech na očkování. Zatímco Trump věří bludům, konspiračním teoriím a označuje lékaře za lháře, jeho soupeřka říká, že očkovány mají být všechny děti, protože prospěšnost vakcinace jednoznačně podporují vědecké důkazy. Foto: Flickr/koláž ZD

Trump věří mýtům o očkování, Clitonová podporuje plošnou vakcinaci

Očkování způsobuje autismus a dělá ze zcela zdravých dětí vážně nemocné, o tom je přesvědčený republikánský kandidát na post amerického prezidenta Donald Trump. Naopak demokratická kandidátka Hillary Clintonová podporuje plošnou vakcinaci dětí stejně jako stávající prezident Barrack Obama. Přesto i ona v minulosti zaváhala a volala po „výzkumu environmentálních faktorů vzniku autismu, jako jsou vakcíny“.

 

Vyhrocený boj o Bílý dům se blíží do svého finále a oba kandidáti se snaží získat co nejvíce hlasů na svou podporu. Není divu, že se tak vyjadřují prakticky ke všemu. Jednou z mnoha oblastí, ve které se pohledy Trumpa a Clintonové radikálně liší, je právě očkování. Zatímco někdejší ministryně zahraničních věcí podporuje plošnou vakcinaci, miliardář naopak stojí na straně odpůrců vakcinace a věří mnohokrát vyvrácené teorii o tom, že očkování způsobuje autismus u dětí. „Republikán Donald Trump je totální anti-vaxxer, který léta opakovaně tvrdí, že očkování poškozuje dětí a způsobuje autismus. Není třeba dodávat, že odmítá povinné očkování,“ shrnuje Trumpův postoj americký zpravodajský portál Vox.com. Podle něj je právě Clintonová kandidátkou, která plně podporuje očkování s tím, že by očkovány měly být všechny děti. Nebylo tomu tak ale vždy.

Máte zdravé dítě a najednou je z něj autista

Trump si získal pověst kandidáta, který si rozhodně nebere servítky, a ani příliš nezvažuje, co řekne, a to bez ohledu na fakta. To se potvrdilo i v jeho názorech na očkování, které sdílí s odpůrci vakcinace, kteří často podléhají nejrůznějším konspiračním teoriím. „Zdravé malé dítě jde k doktorovi, kde do něj narvou spoustu vakcín, necítí se dobře, mění se – AUTISMUS. Je mnoho takových případů!“, tweetoval v roce 2014. Své postoje od té doby nijak nezměnil. Například v roce 2015 během televizní debaty, která se odehrála v době, kdy republikánská strana vybírala nejvhodnějšího kandidáta na prezidentský post, prohlásil, že děti jsou očkovány „dávkami pro koně“. „Stalo se to ze dne na den lidem, kteří pro mě pracují. Dvouleté krásné dítě bylo očkováno, o týden později dostalo hroznou horečku, bylo opravdu hodně nemocné a teď je autistické,“ tvrdil Trump, který podle svých slov chce znát „pravdu o očkování“. Lékaři podle něj „lžou“. „Chraňme naše děti a jejich budoucnost,“ tweetoval.

Nebyla to ale jediná vyjádření o očkování, která Trump zveřejnil na svém twitterovém účtu, právě naopak: „Žádné další masivní injekce. Malinké děti nejsou koně – pouze jednu vakcínu v průběhu času.“ „Nejsem proti očkování vašich dětí, jsem proti očkování v jedné obrovské dávce. Zastavte to na nějakou dobu a autismus klesne!“ „Tolik lidí, kteří mají autistické děti, mi děkuje. Je to úžasná odezva. Oni to vědí mnohem lépe než podvodné zprávy.“ V televizní debatě CNN republikánských kandidátů na prezidenta v roce 2015 mimo jiné tvrdil, že se autismus stal „epidemií, která se úplně vymkla kontrole“. Svými halasnými výroky tak přispěl k šíření již mnohokrát vyvrácené lži, že očkování je příčinou autismu. Ta stojí na vědeckém podvodu někdejšího britského lékaře Andrewa Wakefielda, který provedl studii na pouhých dvanácti dětech a zároveň vědomě falšoval údaje o nich. Právě jeho práce zasela v mnoha rodičích strach z očkování. I když žádná z následujících mnoha desítek studií, do nichž byly zahrnuty miliony dětí, Wakefieldovy závěry nepotvrdila, tyto nepravdivé informace stále ovlivňují chování rodičů (o tématu jsme již ve Zdravotnickém deníku několikrát psali, například v článku o vlivu amerických celebrit na odmítání očkování, v němž jsou uvedeny i celosvětové počty dětí postupně zařazovaných do studií, které dnes jdou do miliónů a žádný, čili ani jeden případ, souvislosti mezi autismem a očkováním v nich nebyl prokázán – pozn. redakce).

„Tvrzení, že nejste proti vakcínám, ale chcete, aby byly bezpečnější, nebo podány podle jiného harmonogramu, je běžná technika používaná mezi odpůrci očkování. Jak Trump ukázal, je to způsob, jak působit rozumně a přitom dál udržovat falešné přesvědčení, že očkování zničí váš mozek,“ komentoval Trumpovy postoje k očkování magazín Slate.com s tím, že právě tento kandidát mistrně ovládá dovednost, jak přesvědčit své fanoušky o své pravdě, ať už prohlašuje úplně cokoliv. „To, co Trump tvrdí, je nejen špatné, ale hlavně nebezpečné, protože pokud jeho slova vezmou lidé vážně a odloží očkování svých dětí, jejich děti mohou onemocnět,“ komentoval Trumpova tvrzení pro britský deník The Guardian Jack Pitney, profesor politologie Claremont McKenna College a zároveň autor knihy The Politics of Autism: Navigating the Contested Spectrum. Studie, kterou si na začátku letošního roku nechal zpracovat magazín Daily Beast na Washington State University, přitom ukazuje, že mezi podporovateli Trumpa jsou právě odpůrci očkování častější než mezi demokratickými voliči. Trump tak svými výroky vyjadřuje jejich přesvědčení.

Země je kulatá a očkování funguje

Není právě překvapení, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová zastává přesně opačná stanoviska, než její soupeř. „Věda má jasno: Země je kulatá, nebe modré a vakcíny fungují. Pojďme chránit všechny naše děti. Babičky to ví nejlépe,“ napsala na svém twiterovém účtu v roce 2015 a jasně tak podpořila plošné očkování v době, kdy se vakcinace stala veřejným tématem. Počet případů spalniček se totiž v zemi dostal na historické maximum (za dobu dvaceti let) a to právě kvůli odpůrcům očkování, kteří ze strachu nenechali své děti očkovat. Jak shrnuje portál Vox.com, byla a je Clintonová jediná prezidentská kandidátka, která je zcela pro očkování a také pro vědu.

Postoj Clintonové ale nebyl vždy jednoznačný. V roce 2008, mimochodem v době, kdy už bylo několikrát potvrzeno, že Wakefieldova studie je podvod a očkování není příčinou autismu, napsala v odpovědích pro portál Age of Autism, který tvrdí, že autismus je způsoben člověkem, mimo jiné očkováním, a také, že je léčitelný, toto: „Jsem rozhodnutá podpořit investice do výzkumu příčin autismu, včetně možných příčin v životním prostředí, jako jsou očkovací látky… Nevíme, zda existuje spojení mezi očkováním a autismem, pokud vůbec je – ale měli bychom to zjistit.“

Mimochodem, v době demokratických primárek v roce 2008, kdy se strana rozhodovala, zda do prezidentských voleb pošle jí, nebo Barracka Obamu, nebyla jediná s podobnými postoji. I Obama tehdy tvrdil, že věda je v tomto ohledu „neprůkazná“ a je třeba další výzkum. Jak uvádí magazín Mother Jones odpůrci očkování byli v minulosti pro demokraty náročným tématem, a tak kličkovali, aby si získali voličskou přízeň. V současnosti se toto téma týká naopak republikánů, mezi jejichž příznivci odpůrci očkování přibývají. Jen na okraj, také Obamův postoj k očkování se oproti minulosti dost výrazně proměnil. Odcházející demokratický prezident ale nakonec vyzýval rodiče, aby své děti nechali očkovat. „Chápu, že existují rodiny, které mají v některých případech obavy ohledně vlivu očkování. Věda je v tomto ohledu nepopiratelná. Dívali jsme se na to znovu a znovu. Každý důvod je pro očkování a žádný proti němu,“ uvedl v roce 2015 v rozhovoru pro televizní stanici NBC.

Ludmila Hamplová