Michal Hašek si přeje, aby pracovní skupina v Brně řešila ICRC, Vojenskou nemocnici i zdravotně-sociální lůžka. Foto: Michal Hašek

Hašek: Zdravotnictví v Brně by měla řešit pracovní skupina

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) požaduje vznik pracovní skupiny, která by dávala směr brněnskému zdravotnictví. Její součástí by byli zástupci ministerstva  zdravotnictví, kraje, města a zdravotních pojišťoven, řekl  Hašek. Skupina by podle hejtmana měla řešit fungování Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), brněnské Vojenské nemocnice a otázku zdravotně-sociálních lůžek. Ministr  zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) hejtmanův krok vítá.    

Pracovní skupina by se starala o koncepční i finanční stránku  zdravotnictví v Brně. Výsledky by měla předložit nejpozději do roku 2015. „Je potřeba vyřešit, zda má ICRC zůstat součástí svatoanenské nemocnice, či zda stát bude nadále provozovat Vojenskou nemocnici. V opačném případě má kraj zájem ujmout se chodu nemocnice,“ řekl Hašek. Podle něj je v zájmu státu, kraje i města, aby bylo brněnské  zdravotnictví stabilizované a bylo jasné, o co se postará stát, o co kraj a o co město.

Snaha Haška se zamlouvá ministrovi Němečkovi. „Vítám, že se chce hejtman více zapojit do řešení problematiky  zdravotnictví v kraji, a budu jenom rád, pokud bude mít tato iniciativa konkrétní výstupy už do konce roku,“ řekl Němček. Dodal však, že ICRC a jeho budoucnost dál zůstane plně v kompetenci ministerstva  zdravotnictví, které tuto problematiku řeší ve spolupráci s ministerstvem školství.

Hašek chce také vyřešit situaci s lůžky následné péče. „Chceme, aby jižní Morava byla první, kdo zavede takzvaná lůžka zdravotně-sociální,“ uvedl hejtman. Tento typ lůžek by měl vyřešit vznikající spory ve financování mezi ministerstvem  zdravotnictví a ministerstvem práce a sociálních věcí. Lůžka pro lidi, o které chvíli pečují sociální pracovníci a někdy kvůli zdravotním problémům zdravotníci, by částečně hradila obě ministerstva.

Pracovní skupina by měla podle Haška vzniknout s požehnáním vlády, protože stát zřizuje v Brně fakultní nemocnice a Vojenskou nemocnici. Kraj by měl ve skupině zastoupení jako zřizovatel záchranné služby.

Jak chtějí problémy brněnského zdravotnictví řešit politické strany, které se ucházejí o křesla na brněnském magistrátu, si můžete přečíst zde 

-čtk-