Ledvinovec psí napadá většinou pravou ledvinu. Tak tomu zřejmě bylo i v případě krnovské pacientky. Z ledviny červ močovou trubicí putoval do měchýře. Žena možná pociťovala potíže, ale dokud neuviděla ve své moči krev, nepřipouštěla si je. Foto: Wikipedie

Lékaři z Krnova objevili v těle pacientky unikátního parazita

Unikátní objev učinili lékaři nemocnice v Krnově na Bruntálsku, kteří při vyšetření močového měchýře své pacientky našli deseticentimetrového parazita. S největší pravděpodobností šlo o ledvinovce psího (Dioctophyme renale), jehož výskyt dosud nebyl v Česku zaznamenán. Jak se žena nakazila, není jasné, na vině mohlo být nejspíš špatně tepelně zpracované maso. Jiné lidi ale sama nakazit nemohla. ČTK to řekli urolog Jan Pulcer a vedoucí lékař Ivo Odstrčil. 

 

Šestasedmdesátiletou pacientku přivezla v listopadu do nemocnice sanitka, poté co se v její moči objevila krev. „Většinou, když je krev v moči, tak člověk uvažuje, že jde o nějaký kamínek, zánět, eventuálně i nádor. Takový nález ale nikdo nečekal,“ řekl Pulcer. Při proplachu močového měchýře se venku objevil útvar vypadající jako sraženina, avšak nezvykle pravidelného podlouhlého tvaru. Při bližším zkoumání lékař zjistil, že jde o živý organismus červovitého tvaru krvavě červené barvy o délce deseti centimetrů.

Lékaři následně udělali pacientce další speciální vyšetření. Močový měchýř prohlédli miniaturní kamerou. A uvnitř objevili dalšího parazita přisátého ke sliznici. Toho následně odstranili chirurgicky. Nálezy putovaly na oddělení parazitologie Slezské nemocnice v Opavě a do Národní referenční laboratoře pro tkáňové helmintózy v Praze. Odborníci určili, že jde s největší pravděpodobností o ledvinovce psího. Potvrdit to ale ještě musí další testy.

Jana Matějů z Národní referenční laboratoře pro tkáňové helmintózy ČTK potvrdila, že v Česku dosud nález ledvinovce nebyl zaznamenán. Řekla, že ve střední Evropě bylo zaznamenáno několik desítek výskytů tohoto parazita u psů v Polsku.

„U prvního vzorku se nepodařilo určit pohlaví. U druhého, šesticentimetrového šlo o nezralou samičku,“ řekl Pulcer. Odstrčil řekl, že parazitologické vyšetření moči bylo negativní, žádná vajíčka se v ní nenašla. Asi po dvou měsících byl podle lékařů močový měchýř pacientky zcela zahojený.

Odstrčil řekl, že ledvinovec psí napadá většinou pravou ledvinu. Tak tomu zřejmě bylo i v případě krnovské pacientky. Z ledviny červ močovou trubicí putoval do měchýře. Žena možná pociťovala potíže, ale dokud neuviděla ve své moči krev, nepřipouštěla si je. Trpěla navíc dalšími vážnými zdravotními problémy, na něž před několika dny zemřela, ale které s parazity nesouvisely.

Jak dlouho mohli parazité v ženě žít, není jasné. „Životnost toho červa je pět let,“ řekl Pulcer. Informace o parazitovi hledali lékaři v literatuře i na internetu. I tam je jich ale poskrovnu. S ledvinovcem se nejčastěji setkávají veterináři, protože konečným hostitelem bývají psi. „Ve střední Evropě je to ale rarita. Co se týče dostupné literatury, ve světě je několik desítek popsaných výskytů, většinou u zvířat v oblasti Kanady, Afriky, Asie, potažmo jižní Evropy,“ řekl urolog.

Nikoho dalšího podle něj žena nakazit nemohla. „Cyklus ledvinovce je velmi složitý. Musí tam být několik mezihostitelů a člověk nebo zvíře je konečný hostitel. Není možné, aby byla zdrojem nákazy pro jiné lidi,“ vysvětlil lékař.

Z čeho se žena nakazila, se už nejspíš nikdy nezjistí. „Měla ráda ryby, jak sladkovodní, tak mořské, a s největší pravděpodobností došlo k nákaze při požití špatně tepelně upraveného rybího masa. Předpokládáme, že se nakazila mořskou rybou,“ řekl Pulcer. Milovníci suši ale mohou být klidní: z tohoto pokrmu se žena určitě nenakazila, lékařům řekla, že suši nikdy nejedla.
-čtk-