Nový přístroj v Thomayerově nemocnici propojí na jedné obrazovce obraz z ultrazvuku a magnetické rezonance, takže je vidět přesné umístění nádoru. Foto: Thomayerova nemocnice

Nový přístroj odhalí v prostatě i nejmenší nádorová ložiska

Odhalit v prostatě i nejmenší ložiska rakoviny, která dosavadními metodami byla nezjistitelná, umožní přístroj, který včera začal fungovat v Thomayerově nemocnici. Při vyšetření propojí na jedné obrazovce ultrazvukový obraz s obrazem magnetické rezonance, lékař tak vidí také přesné umístění nádoru. Zachytí se tak nádory ve stadiu, kdy jsou zcela vyléčitelné, řekl primář urologického oddělení docent Roman Zachoval. Metoda je podle něj dostupná jen na několika špičkových evropských pracovištích. 

 

Rakovina prostaty je nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Nevýhodou jejích časných stadií je, že nepůsobí žádné obtíže a nelze ji zjistit ani běžnými vyšetřovacími metodami, jako pohmatem, ultrazvukem či CT. Jde tak vlastně o „neviditelnou chorobu“, jediným projevem je zvýšení krevní hladiny látky zvané PSA.

Dosavadní postup byl, že když testy potvrdily zvýšené hladiny PSA, odebraly se při biopsii vzorky pod kontrolou ultrazvuku. Odběr byl náhodný z různých míst, protože na ultrazvuku nádor v časném stadiu nebývá viditelný. Část těchto nádorů ukázala magnetická rezonance. Provádět biopsii pod kontrolou magnetické rezonance je ale natolik náročné, že se to v běžné praxi prakticky nedělá.

„Nový přístroj svými možnostmi dokonalého mnohonásobného zobrazení a tím, že je schopný dát dohromady obraz s magnetickou rezonancí, zdokonaluje další diagnostiku, čili my víme, kudy dál postupovat, kde eventuelně vzít další vzorek, anebo pacienta například nezatěžovat biopsií a jen sledovat,“ řekl primář. Podle jeho propočtu bude mít užitek z nové metody ročně zhruba tisícovka pacientů.

Přístroj je umístěn na zrekonstruovaném urologickém oddělení a je součástí dvanáctimilionové investice, na niž 70 procent dalo ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel a 30 procent nemocnice. Na zrekonstruovaném oddělení je 30 lůžek, z nich osm na standardních třílůžkových a tři na dvoulůžkových nadstandardních pokojích. Pro pacienty na vozíku je bezbariérová toaleta a sprcha. Vznikly také nové pracovní a hygienické prostory pro lékaře, sestry a další personál.

-čtk-