12letá dívka v utečeneckém táboře v Libanonu. UNICEF dokonce varuje, že je konfliktem ohroženo 7,6 miliónu syrských dětí. Mluví se o ztracené generaci Foto: DFID - UK Department for International Development, Wikimedia

Syrské zdravotnictví je v troskách a přitom přibývá zraněných

Sýrie je na pokraji zdravotní katastrofy. Většina veřejných nemocnic je zničena, přibývá 25 tisíc zraněných měsíčně a hrozí šíření infekčních nemocí, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO).  Válečný konflikt eskaluje. V oblastech, kde vládne islámský stát, jsou zabavovány zdravotnické a lékařské dodávky, které byly původně určeny pro civilní obyvatelstvo.

 

Nedostatek čisté vody již způsobil šíření tyfu a průjmovitých onemocnění. Blížící se zima přinese akutní infekce dýchacího systému zvláště u dětí a starších lidí.  A navíc, za hranicemi v Iráku řádí cholera. WHO tam sice zorganizovala rozsáhlou očkovací kampaň (informovali jsme zde), ale obavy, že se nemoc bude šířit do okolních států, jsou veliké. V samotné Sýrii nebyla cholera ještě zaznamenána, WHO by tam ráda provedla testy, ale přístup do některých oblastí není jednoduchý.

Během 4,5 roku trvající války . jak připomněla agentura Reuters – bylo zabito přibližně 250 tisíc Syřanů a 11,5 miliónu jich muselo opustit své domovy. Situace se zhoršila, když se těžkým leteckým bombardováním povstalců vložili do konfliktu 30. září Rusové, a to na straně prezidenta Assada.

„Hlavní pozornost samozřejmě věnujeme přenosným nemocem, ale také případům poranění. Máme v Sýrii více než 25 tisíc nově zraněných každý měsíc. Systém je přetížen,“ uvedla na setkání s novináři v Ženevě Elizabeth Hoffová, která WHO v Sýrii reprezentuje. „“Tento konflikt probíhá v hustě obydlených oblastech, proto máme tak vysoký počet zraněných v porovnání s jinými válkami,“ dodala.

Mezi prvním a druhým kvartálem letošního roku vzrostlo o 30 procent zatížení urgentního příjmu nemocnice Latakia. Syrská vláda diktátora Assada omezuje či znemožňuje zásobování materiálem nutným pro operování v oblastech, které jsou pod kontrolou opozice. „Kompenzujeme to zásobováním přes hranice jak z Jordánska, tak také Turecka,“ říká Hoffová s tím, že pomáhají samozřejmě i mezinárodní neziskové organizace, ale ani to nestačí. WHO nemá kontakt se silami islámského státu, který ovládá území, kde žije odhadem 1,7 miliónu Syřanů, ale snaží se alespoň o malé dodávky lékařského materiálu prostřednictvím sítě lékařů, kteří se tam nacházejí.

Nejméně 60 procent 113 syrských veřejných nemocnic a 50 procent z 1,783 center primární péče bylo zavřeno nebo částečně zničeno od začátku konfliktu v roce 2011, tvrdí WHO. Většině nemocnic chybí generátory a některým dokonce i přikrývky pro pacienty.

Pročokovanost klesla u dětí mladší pěti let na 60 procent, což je činí velmi zranitelnými vůči mnoha vážným nemocem (i když se tu podařilo proočkovat většinu dětí proti obrně – právě díky WHO). Organizace usiluje o příměří, které by mohlo vytvořit prostor mj. právě pro řádné očkování po celé Sýrii.

-cik-