Doma mají plné šuplíky léků, které "nasbírali" u různých lékařů. Takoví pacienti, obvykle senioři, by měli jít nejprve k praktickému lékaři, než navštíví specialistu. Praktik totiž může hlídat nastavení celé farmakoterapie. Foto: Wikipedia

Praktičtí lékaři varují: když nás pacienti obcházejí, mohou mít nevhodně kombinované léky

Praktičtí lékaři upozorňují na rostoucí počet pacientů, kteří je obcházejí a chodí přímo ke specialistům. Nemají pak možnost korigovat předepsané léky od specialistů, při jejichž nevhodné kombinaci může docházet například k žaludečních vředům, problémům s tlakem a jiným obtížím. ČTK to včera v Brně na dvoudenní konferenci praktických lékařů řekla přednostka geriatrie a praktického lékařství brněnské fakultní nemocnice Hana Matějovská Kubešová. Podle pražského lékaře Norberta Krále, předsedy společnosti Mladí praktici, která konferenci pořádala, jsou praktičtí lékaři schopní mnoho problémů vyřešit sami.

 

Podle Matějovské Kubešové senioři užívají mnoho léků, které si sami nemusí vždy pamatovat, a zatímco praktický lékař by měl mít u pacienta všechny zapsané, specialisté o nich nemusí vědět. „V minulosti měli obvodní lékaři co nejvíce lidí posílat ke specialistům. Pacienti nabyli dojmu, že u praktického lékaře budou hodiny čekat jen na doporučenku k odborníkům. Proto za nimi dnes chodí bez žádanky. K praktickému lékaři pak nejdou kvůli tomu, že ho obešli,“ uvedla Matějovská Kubešová.

Lidé si tak mohou od specialistů přinést léky různých názvů, které však mohou mít stejné účinky a dublují se. Některé léky si nemusí vyhovovat. „Když praktický lékař neudělá lékové schéma, může si pak někdo vzít například lék na vysoký tlak spolu s prášky od urologa a může se stát, že má najednou tlak velmi nízký, nebo se mu zpomalí chod srdce. Vzniknout mohou i žaludeční vředy a krvácení do trávicího traktu při kombinacích léků od bolesti,“ upozornila Matějovská Kubešová.

Podle Krále je specializovaná péče mnohdy nadužívaná. „Není důvod chodit s bolavými zády na neurologii nebo s bolestí v krku na krční. Vše může vyřešit praktický lékař,“ dodal Král.

Pokud pacient praktického lékaře obejde, doktor to v platu nepozná. „Na každého registrovaného klienta je fixní poplatek, a pokud není výrazný úbytek pacientů, v penězích se to lékaři nijak nepromítne,“ objasnila Matějovská Kubešová fakt, že důvodem upozornění na obcházení praktických lékařů nejsou peníze, ale zdraví pacientů.

Společnost Mladí praktici uspořádala v Brně od pátku dvoudenní konferenci, na které se sešlo kolem 150 praktických lékařů.

-čtk-