Zhruba o 50 tisíc korun na odměnách více než loni dostane ředitel VZP Zdeněk Kabátek. O rok dříve se odměny vzdal kvůli ekonomickým výsledkům pojišťovny. Stejně jako v loňském roce i letos chce Kabátek věnovat 200 tisíc korun fondu Krtek. Foto: Tomáš Cikrt

Analýza potvrdila dobré hospodaření VZP v loňském roce, správní rada za to schválila řediteli odměnu

Vysoká efektivita výběru pojistného, revizní činnost či snižování provozních nákladů – to jsou některé z důvodů, proč si největší česká zdravotní pojišťovna v uplynulém roce vedla, slovy předsedy správní rady, „jednoznačně pozitivně“. Navzdory tomu, že úhradová vyhláška nakonec zatížila systém více, než VZP počítala, podařilo se jí udržet v kladných číslech, splácet závazky vůči státu a ještě začít plnit rezervní fond. Ředitel pojišťovny byl proto dnes správní radou VZP odměněn částkou 800 tisíc korun čistého. Stejně jako loni chce dát Zdeněk Kabátek část na Nadační fond dětské onkologie Krtek.

 

Jedním z hlavních materiálů, které správní rada projednávala, byla faktorová analýza plnění zdravotně-pojistného plánu v roce 2015. „Co se týče základního fondu zdravotního pojištění, příjmovou stránku z vnějších faktorů ovlivnil velmi dobrý růst české ekonomiky, který byl oproti předpokladu o 1,6 procenta vyšší. S tím šel ruku v ruce pokles míry nezaměstnanosti. Z vnitřních faktorů příjmy pozitivně ovlivnila vysoká efektivita výběru pojistného, která byla 98,6 procenta. Složku ale zatížilo definitivní znění úhradové vyhlášky pro rok 2015, která přikázala VZP, aby vydala na zdravotní péči o 1,6 miliardy více. Dále došlo ke zrušení regulačních poplatků, které představovalo asi 180 milionů, nicméně tato částka nebyla tak dramatická. Z vnitřních faktorů nákladovou složku ve smyslu úspor dominantně ovlivnila revizní činnost a koronární stenty v nemocnicích (více jsme psali zde). Celkově tyto úspory představovaly 850 milionů korun,“ shrnuje nejdůležitější zjištění analýzy člen správní rady Jiří Skalický.

Pojišťovna se zároveň snažila šetřit i v rámci provozního fondu, z něhož je hrazeno vlastní fungování VZP. „Výše provozních nákladů v loňském roce představovala 3,85 miliardy. Oproti roku 2014 tak došlo ke snížení o 3,1 procenta. Jednou z významných položek, která se na této úspoře podílela, jsou tzv. běžné náklady, které představovaly úsporu 100 milionů korun. VZP tedy v loňském roce i na provozu a provozních nákladech byla schopna ušetřit poměrně významnou finanční částku,“ doplňuje Skalický.

Správní rada se ale zabývala také tím, jak pružně reagovat na vyčerpání nebo nedočerpání jednotlivých preventivních programů. Loni totiž nebylo vyčerpáno přes 170 milionů korun, zejména v rámci ozdravných zájezdů pro děti Mořský koník. Po jiných příspěvcích, jak dokazuje ten letošní na dentální hygienu, se zapráší velmi rychle. Rada se proto dohodla, že ředitel může při nedočerpání učinit opatření do výše 30 procent alokované částky v daném programu. Celkový objem všech změn, které takto mohou být provedeny, ale nesmí přesáhnout 20 procent objemu fondu prevence. Na tom je v současnosti kolem 650 milionů korun. „Všechny další změny nad tuto hodnotu budou podléhat rozhodování a schválení správní rady. Měsíčně budou jednotlivé kroky probírány na pracovní skupině k fondu prevence a správní rada bude o změnách informována,“ říká šéf správní rady VZP Jiří Běhounek.

Co se týče reportingu za první dva měsíce letošního roku, činí zůstatek na běžném účtu pojišťovny tři miliardy korun. U hospodaření základního fondu zdravotního pojištění je v současnosti kladné saldo půl miliardy, příjmy i výdaje jsou dle zdravotně-pojistného plánu na sto procentech – tedy co se vybralo, to se opět vydalo. Rezervní fond je nyní naplněn do výše 1,2 miliardy a v tomto roce se plánuje jeho další navyšování.

-mk-