Český systém zdravotního pojištění je tak výrazně solidární, že při jeho příliš vstřícném nastavení pro cizince, by se mohl stát cílem nežádoucího typu zdravotní turistiky. Foto: Koláž ZD

Legislativní rada odmítla novelu o zdravotním pojištění cizinců

Legislativní rada vlády odmítla novelu o zdravotním pojištění cizinců. Předloha z dílny ministerstva zdravotnictví měla rozlišit, kteří cizinci si budou zdravotní pojištění platit, a za které je bude hradit stát. Konečné slovo ale bude mít kabinet. ČTK včera o rozhodnutí rady informoval Jiří Souček z kabinetu ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

 

Ministerstvo by chtělo novelou stanovit, které kategorie cizinců budou zařazeny do systému veřejného zdravotního pojištění, a kteří cizinci budou muset uzavřít pojistnou smlouvu o vstupním, cestovním nebo soukromém zdravotním pojištění.

Předloha kvůli tomu počítala se vznikem Kanceláře zdravotního pojištění cizinců, která by spravovala garanční fond. Obě instituce by podléhaly dohledu České národní banky. Členy této kanceláře by musely být všechny pojišťovny provozující soukromé zdravotní pojištění.

Ministerstvo tím chtělo zaručit zdravotnickým zařízením, vynaložené náklady na zdravotní péči o cizince jim budou uhrazeny. Návrh zákona by měl také odstranit možnosti takzvané zdravotní turistiky.

Rada se zabývala rovněž novelou o specifických zdravotních službách, její projednávání ale přerušila. Tato předloha by měla mimo jiné zpřesnit ustanovení týkající se sterilizací, kastrací, genetických vyšetření a ochranného léčení. Novela by měla rovněž upravit podle zkušeností z praxe pasáže týkající se posudkové péče, včetně posuzování a uznávání nemocí z povolání.

-čtk-

O problematice pojištění cizinců jsme ve Zdravotnickém deníku psali podrobněji v článcích:

Cizinci zneužívají naše zdravotní pojištění a může být hůř

Zdravotní pojištění cizinců: vnitro navrhuje změny, které se nelíbí ani neziskovkám, ani pojišťovnám

Pojištění cizinců: Limit pojistného plnění ve výši 1,7 milionu korun je v 99,9 % případů dostačující

Komerční zdravotní pojištění: Cizinci s limitem problém nemají