Z analýzy 95 zkoumaných aplikací „plodnosti“ vyšlo, že pouze 6 aplikací dávalo ženám skutečně spolehlivé výsledky bez falešné negativity. Foto: Pixabay

Mobilní aplikace nenahradí antikoncepci, přesto na ně ženy spoléhají

Nechtějí užívat „škodlivou chemii“, a tak se snaží vyhnout nechtěnému početí pomocí aplikací v mobilu. Ty ale byly vyvinuty, aby ženám pomohly otěhotnět nebo jim lépe plánovat čas s ohledem na menstruační cyklus. Jako antikoncepce opravdu nefungují.

Hledají nám autobusové spoje, počítají sportovní výkony nebo umožňují rychle komunikovat s bankou. Řeč je o mobilních aplikacích, které se staly samozřejmou součástí našich chytrých telefonů, a pomáhají nám řešit celou řadu životních situací. Bylo tak jen otázkou času, kdy mobilní aplikace zasáhnou i sexuální život a lidskou reprodukci. Jejich snadná dostupnost a jednoduché používání ale mohou vytvořit falešný dojem, že se na informace získané skrze mobilní aplikace dá spolehnout i v tak zásadní životní otázce, jako je plánování rodičovství.

Sledování přirozené plodnosti ano, ale…

Na spolehlivost mobilních aplikací určených pro ženy, které chtějí otěhotnět, se podíval výzkumný tým z Georgetowm University Medical Center. Výsledky své práce pak publikoval v Journal of the American Board of Family Medicine. Závěr studie je jednoznačný, pokud se ženy rozhodnou tyto mobilní aplikace používat místo spolehlivé antikoncepce, riskují nechtěné otěhotnění. „Obliba těchto mobilních aplikací stále roste, protože se ženy více a více zajímají o použití přírodních či na rozpoznávání přirozené plodnosti postavených metod pro plánování rodičovství a chtějí se cítit kompetentní ohledně svého těla,“ je přesvědčená profesorka Marguerite Duane, která vedla výzkumný tým.

Studie se zaměřila celkem na 95 mobilních aplikací, které byly vyvinuty, aby pomohly ženám naplánovat co nejvhodnější čas pro otěhotnění, tedy je upozornily na plodné dny během jejich menstruačního cyklu. Problém ale je, že část žen používá tyto aplikace s přesně opačným záměrem. Otěhotnět nechtějí a vychází z představy, že když jim aplikace určí plodné dny, postačí se během nich vyhnout nechráněnému pohlavnímu styku. Jenže si obvykle neuvědomují, že jimi používaná aplikace, nemusí být spolehlivá a může plodné dny určit nesprávně.

„Účinnost metod postavených na pozorování přirozené ženské plodnosti na sledování ženy a zaznamenávání známek plodnosti na základě doporučení založených na důkazech. Aplikace nabízí pohodlný způsob jak sledovat projevy plodnosti, ale pouze některé využívají doporučení založená na důkazech,“ upozorňuje Duane. Při snaze vyhnout se otěhotnění se tak nelze spoléhat pouze na informace získané z mobilní aplikace. Z analýzy zkoumaných aplikací „plodnosti“ vyšlo, že pouze 6 aplikací dávalo ženám skutečně spolehlivé výsledky bez falešné negativity.

Mobilní aplikace není zdravotnický prostředek

Jak upozorňuje britský zpravodajský portál BBC News, popularita mobilních aplikací pro ženy prudce roste a některou z aplikací na sledování menstruačního cyklu si již stáhlo více než 200 milionů žen po celém světě. Jednou z nich je i operní pěvkyně Amy Worsfold, žijící na jihovýchodě Londýna, která aplikaci využívá pro plánování svých profesních aktivit. „Když jste na začátku menstruace nebo těsně před ní, hormony ovlivňující celé vaše tělo, zasáhnou i váš hrtan takovým způsobem, že to poškodí váš hlas a zpěv,“ vysvětlila portálu BBC News, proč je pro ni důležité vědět, kdy u ní nastane menstruace. „Používám aplikaci, abych se vyhnula konkurzu, premiéře nebo opravdu důležitému vystoupení, pokud můžu,“ dodala. Podle ní je mobilní aplikace analyzující její menstruační cyklus dobrý nástroj jak lépe porozumět sama sobě a přizpůsobit tomuto poznání i trávení svého času či péči o sebe.

Jenže tyto mobilní aplikace nejsou certifikovány jako zdravotnické prostředky, což by znamenalo vyšší míru kontroly nad jejich obsahem. Navíc je zde riziko zneužití citlivých údajů. „Všechny lékařské aplikace a zejména ty zaměřených na početí, musí vycházet ze zdrojů, kterým můžete věřit, že jsou nezávislé a bezpečné,“ upozornil Sam Smith, který se podílí na kampani medConfidential zaměřené dodržování lékařské tajemství a bezpečnost dat ve zdravotnictví. Ve skutečnosti ale uživatelky těchto mobilních aplikací, zejména u těch, které jsou zdarma, nemají jistotu, že jsou jejich data v bezpečí.

Ludmila Hamplová