Jestli pak nejsou příliš sladké? Někteří odborníci na veřejné zdraví doporučují zavést daň na sladké, ale taky slané či tučné potraviny. Foto: Pixabay

Zdaňte sladké, slané a tučné a ušetříte miliardy v nákladech na zdravotnictví, doporučují výzkumníci

Stále více zemí chce ovlivňovat chování občanů ke svému zdraví prostřednictvím daní za použití jednoduchého receptu: co je nezdravé zdanit více a co je prospěšné zvýhodnit, nebo dokonce dotovat. Austrálie by prý mohla ušetřit až 3,4 miliardy australských dolarů (66 miliard korun) v nákladech na zdravotnictví kdyby Australané žili déle ve zdraví, čehož lze prý dosáhnout kombinací zdanění nezdravých potravin s podporou ovoce a zeleniny. K tomuto závěru dospěla studie Lindy Cobiacové a spolupracovníků z University of Melbourne, zveřejněné v  PLOS Medicine.

 

Západní země zkoušejí napařit vyměřit občanům vyšší daně na nezdravé potraviny a nápoje, aby tak snížily výskyt nemocí, které souvisejí s výživou, nicméně skutečný přínos nákladové efektivity kombinace různých daňových opatření a pobídek zatím není příliš dobře zanalyzován. V nové studii vědci modelovali účinek daní na slané, sladké i tučné výrobky a také na sladké nápoje. Současně se podívali i na dotace na ovoce a zeleninu. Hodnotili populaci Australanů v počtu 22 miliónů (k roku 2010). Simulovali různá nastavení daní a pobídek a jejich kombinace.

Největší dopad měla daň na sladké, která může zabránit ztrátě 270 000 tzv. DALYs, tak se označují léta, která mohl člověk prožít ve zdraví, kdyby o ně kvůli nemoci nepřišel (zkratka DALYs znamená disability-adjusted life years). „To znamená zisk 1,2 roku života ve zdraví pro každých 100 Australanů, kteří žili v roce 2010,“ píší autoři, podle nichž jen málo intervencí veřejného zdraví má takový přínos napříč celou populací.

„Slaná“ daň by mohla zachránit 130 000, daň na nasycené tuky 97 000 a daň na sladké nápoje 12 000 DALYs. Kombinace daní s pobídkami u ovoce a zeleniny nabízí přídavný účinek v zachráněných DALYs a snižuje výdaje na zdravotnictví, ale pokud jsou použity samostatně, nezdá se, že by přinášely jasný zdravotní prospěch. Kombinací pro maximalizaci benefitu by se zachránilo 470 000 DALYs a snížily výdaje o 3,4 miliardy australských dolarů (66 miliard korun).

„Simulační studie, jako je ta naše, jsou spojeny s některými nejistotami. Například jsme závislí na výzkumech odhadujících reakci veřejnosti na změnách cen potravin,“ připouští autoři, nicméně dodávají: „Tato studie ale přidává svůj díl k rostoucímu počtu důkazů o obrovské zdravotní prospěšnosti a nákladové efektivitě používání daní a regulačních opatření k ovlivnění konzumace zdravých potravin. Věříme, že tak velký potenciál pro zdraví australské populace a snižování utrácení veřejných peněz, by měly být více a vážněji zohledněny při tvorbě strategie zdravé výživy.“

Závěrem autoři konstatují, že mnohé země, naposledy třeba Velká Británie, se zaměřily na zdanění sladkých nápojů, ale tato nová studie říká, že ještě většího efektu se dá dosáhnout právě kombinací daní a pobídek u široké škály potravin. Studie byla sponzorována ze státního grantu.

O úvahách o zdanění sladkých nápojů jsme psali zde.

-cik-