Žloutenka A se projevuje nevolností, nechutenstvím, únavou, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, bolestmi zad a břicha. Děti mívají horečku a častěji zvrací. Projevem onemocnění je tmavá moč (až jako černé pivo), zatímco stolice je světlá až šedobílá. Ilustrační foto: Kampaň Health Lantern

Epidemie žloutenky se v Ústí šíří dál, přibylo třicet případů

Epidemie žloutenky v Ústí nad Labem se rozšířila mimo vyloučené lokality. Za týden přibylo 30 nových případů, celkem se od srpna takzvanou nemocí špinavých rukou nakazilo 237 lidí. ČTK to řekla Eva Patrasová z krajské hygienické stanice. Současná epidemie hepatitidy typu A je nejrozsáhlejší v Ústeckém kraji za posledních několik let.

 

Původní ohniska žloutenky byla v sociálně vyloučených lokalitách. „Devět případů z toho týdne je mimo vybranou lokalitu,“ uvedla Patrasová. Jeden případ se objevil už mimo Ústí. „Je to člověk, který žije v Děčíně a pracuje v Ústí,“ řekla epidemioložka.

Na řadě základních škol, kde se žloutenka objevila, platí přísná hygienická opatření. Kolektivy, kde nákaza byla potvrzena, používají oddělená sociální zařízení. Hygienici pokračují také s očkováním.

Velký zájem o očkování zaznamenali pediatři i praktičtí lékaři, na očkovací látku se nyní čeká několik dnů. Právě očkování je podle Patrasové účinnou ochranou. „Do sedmi dnů od posledního kontaktu s nemocným lze ještě očkovat, protože infekční žloutenky mají obecně delší inkubační dobu,“ uvedla.

Lidé by měli podle hygieniků dbát zvýšené péče o čistotu. „Jsme v kontaktu s ústeckým dopravním podnikem i se supermarkety ohledně dezinfekce nákupních vozíků,“ řekla Patrasová. Mimořádný zájem je nyní o dezinfekční prostředky v drogériích.

Ústecká radnice už dříve uvolnila mimořádný příspěvek 5000 korun pro každou ústeckou školu a školku na nákup dezinfekčních prostředků a hygienických potřeb. Celková částka za opatření související s žloutenkou byla 240.000 korun.

Vedení města nyní rozhodlo uvolnit dalších 50.000 korun pro příspěvkové organizace na dezinfekci. Z peněz se budou kupovat hygienické ubrousky, dezinfekční gely a úklidové prostředky. Celkem 5000 korun dostanou na stejný účel domovy pro seniory, azylový dům, pečovatelská služba a jesle.

-čtk-