150 tisíc mužů ročně si od lékaře vyslechne, že navzdory předchozí léčbě hladina jejich PSA roste a dostupná hormonální terapie nezabírá. Dosud byli nuceni čekat, až se jim objeví metastázy, aby jim mohly být nasazeny další léky. To by se snad ale mělo brzy změnit. Foto: Wikipedie

Naděje pro muže s rezistentním nádorem prostaty bez metastáz: nové léky oddálí progresi o dva roky

Oddálení metastáz o dva roky – to je výsledek účinku dvou léků u pacientů s kastračně rezistentní rakovinou prostaty. Poznatky zveřejněné na sympoziu v San Franciscu a v New England Journal of Medicine tak dávají naději na delší život bez bolesti 150 tisícům mužů, kteří jsou tímto stadiem rakoviny postiženi. Oba přípravky nyní čekají na požehnání amerického FDA, jeden jako nový lék, druhý, dosud používaný u pacientů s metastatickým kastračně rezistentním karcinomem, kvůli rozšíření indikace.

 

Muži s kastračně rezistentní rakovinou prostaty bez metastáz jsou dnes jednou z největších výzev, co se týče léčby karcinomu prostaty. Tímto stadiem ročně onemocní na 150 tisíc pacientů na celém světě. Jejich choroba je přitom natolik agresivní, že odolává běžné hormonální terapii, nedostala se ale ještě do takové fáze, aby se rozšířila do celého těla. Pacienti se tak ocitají v těžké nejistotě, která bohužel často rychle končí metastázami do kostí, lymfatických uzlin a dalších orgánů, přičemž někdy způsobuje závažné bolesti.

Nyní však mají odborníci vůbec poprvé v rukou výsledky dvou na sobě nezávislých studií, které ukazují, že pacientům mohou pomoci hned dva léky, které oddálí metastázy o zhruba dva roky. To pro muže znamená dva roky navíc předtím, než přijde bolest a další symptomy – a spolu s nimi nutnost chemoterapie a jiné léčby.

„Až dosud jsme pro tyto muže nic neměli. Mohli jsme jim jen říct: budeme to sledovat,“ říká podle New York Times profesor chirurgie a ředitel Duke Prostate Center, který se ani jedné studie neúčastnil, jejich výsledky jsou ale podle něj obrovským skokem vpřed. „V současnosti neexistuje žádná schválená léčba pro muže v této situaci, takže musíme čekat, než jejich onemocnění prograduje, abychom mohli přidat standardní léčbu schválenou pro metastatické onemocnění,“ potvrzuje podle The Telegraph Matthew Smith, ředitel programu urogenitálních malignit při massachusettské General Hospital’s Cancer Center, který byl jedním z vedoucích studie publikované v New England Journal of Medicine.

Obě zmíněné studie zahrnovaly více než 1200 pacientů ze zemí po celém světě a testovaly podobné léky – inhibitory androgenního receptoru, které blokují testosteron tak, aby se nenavazoval na rakovinné buňky a vstupoval do nich. Výsledky obou výzkumů byly prezentovány ve čtvrtek na Genitourinary Cancers Symposium v San Franciscu, v ten samý den pak vyšla studie zkoumající účinky experimentálního léku apalutamide v časopise New England Journal of Medicine. Studie druhého léku enzalutamidu, který je v současnosti schválen k léčbě metastatického karcinomu prostaty, ještě nebyla zrevidována k publikaci.

Pomoc až pro 200 tisíc mužů

Muži zařazení v obou studiích již dříve podstoupili nějakou léčbu rakoviny prostaty, jako je operace či ozařování. Později si u nich však přesto objevil rychlý nárůst hladiny prostatického specifického antigenu (PSA), což je protein spojovaný s rakovinou prostaty, a nezabrala u nich standardní hormonální léčba zastavující vylučování androgenů. Do této kategorie zvané nemetastatický kastračně rezistentní karcinom prostaty spadne nově každý rok kolem 30 až 50 tisíc Američanů a 150 tisíc mužů po celém světě. Z celkem čtyř milionů mužů, kteří na světě trpí rakovinou prostaty, jich je v tomto stadiu odhadem 200 tisíc.

V rámci výzkumu přitom brala třetina pacientů placebo a dvě třetiny užívaly inhibitory androgenního receptoru. Výzkum zaměřující se na apalutamide, který financuje výrobce Janssen spadající pod Johnson & Johnson, zjistil, že u pacientů, kteří neměli placebo, trvalo průměrně 40,5 měsíce, než se rakovina rozšířila po těle. Naopak u těch, kdo byli na placebu, došlo k rozšíření průměrně po 16,2 měsících. U enzalutamidu, který vyrábí Pfizer a Astellas Pharma, se pak metastázy objevily po 36,6 měsících, kontrolní skupina léčená placebem ale měla metastázy po 14,7 měsících.

„Prodloužení mediánu času do rozvoje metastáz o dva roky je velká věc,“ konstatuje urologický onkolog a profesor chirurgie na Chicagské univerzitě Scott Eggener, který se na studiích nepodílel. Podle něj je přitom výzkum důležitý také po vědecké stránce, protože ukazuje, že maximální snížení produkce testosteronu spolu s blokací jeho schopnosti vázat se na nádorové buňky a vstupovat do nich vede k významnému klinickému zlepšení pacientů. Přestože však studie poukazují na předběžné indikace, kde by léky mohly prodloužit přežití pacientů, bude podle Eggnera potřeba sledovat pacienty déle, aby se výsledky potvrdily.

Podaří se díky konci patentu léky zlevnit?

Oba výrobci testovaných léků už zažádali o povolení u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Nový apalutamide by měl projít hodnocením prioritně, enzalutamide pak žádá o rozšíření indikací pro použití přípravku, který prodává pod názvem Xtandi. Oba léky by podle odborníků měly být bezpečné s relativně malým množstvím závažných nežádoucích účinků. Mezi ty může patřit například únava, hypertenze, vyrážka, zlomeniny, pády, nevolnost či mírné kognitivní a paměťové problémy.

Někteří odborníci však stále zůstávají kritičtí – entuziazmus okolo nových léků by podle nich měl být krocen dalším vývojem na poli léčby rakoviny prostaty. „Berete člověka, který nemá žádné symptomy, a potenciálně mu způsobujete nežádoucí účinky. A rozhodně mu dáváte drahý lék. Není jisté, jestli právě toto je nejlepší způsob, jak k pacientům přistupovat,“ domnívá se Oliver Sartor, lékařský ředitel Tulane Cancer Center.

Co se týče ceny, má rozhodně pravdu – současná cena enzalutamidu je v USA více než deset tisíc dolarů za měsíc. U nás je maximální úhrada pojišťovny u balení s 112 40 mg tobolkami stanovena na 78 tisíc korun (doporučené dávkování jsou čtyři tablety denně, jedno balení tedy vystačí na čtyři týdny). Apalutamide zatím není na trhu, takže jeho cena není známa.

Do budoucna je tu však naděje, že by ceny mohly jít dolů. Jak totiž poukazuje Oliver Sartor, dalšímu inhibitoru androgenního receptoru s názvem abiraterone, který je používán k léčbě metastatického karcinomu a vyrábí ho firma Janssen, zřejmě brzy vyprší patent. Díky výrobě generik by tedy měla jít jeho cena dolů. A protože abiraterone funguje na stejném principu na stejném biologickém principu jako výše uvedené léky, očekává se, že bude i tento přípravek vyzkoušen u pacientů s nemetastatickým kastračně rezistentním karcinomem.

Výzvou zůstává také porovnání již vyzkoušených přípravků, tentokrát proti sobě navzájem. Vedle větších léčebných možností pro pacienty je tu ale ještě jeden přínos. „Otevírají se tak dveře pro další výzkum, který by dokonce mohl v první řadě zabránit, aby toto stadium nemoci vůbec nastalo,“ říká Maha Hussainová, zástupkyně ředitele Komplexního onkologického centra Roberta H. Lurieho při Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, která byla jednou z vedoucích výzkumu léku enzalutamide.

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším nádorem na světě. Americká onkologická společnost odhaduje, že v roce 2018 postihne v USA nádor prostaty nově 164 690 mužů a 29 430 jich zabije. Celosvětově se přitom dle dat WHO objevilo v roce 2012 kolem 1,1 milionu nových příp adů a choroba si vyžádala 307 tisíc obětí. V České republice se pak v roce 2015 vyskytlo 7049 nových případů, 1440 mužů onemocnění podlehlo.

Zdroj: SVOD

-mk-