V pudru je mastek (talek) a ten kdysi obsahoval azbest, který je obecně uznáván jako rakovinotvorný v případě vdechnutí. Tento typ mastku se už ale nepoužívá. Jenže u soudů zatím firma spíše prohrává. Foto: Pinterest

Johnson & Johnson před soudem. Jeho dětský pudr prý způsoboval rakovinu

Americká farmaceutická společnost Johnson & Johnson prohrála v první instanci soudní spor v New Jersey. Její dětský pudr podle verdiktu způsoboval rakovinu. Obsahoval totiž azbest.

 

Johnson & Johnson však není podle newjerseyské poroty jediným odsouzeným. Za způsobené škody nese jen sedmdesátiprocentní odpovědnost. Zbývajících třicet procent bylo přisouzeno francouzské společnosti Imerys SA, která Johnsonu dodává hlavní vstupní surovinu pro výrobu dotčeného dětského pudru. Dá se tedy předpokládat, že zaplacení kompenzace ve výši 37 milionů dolarů (766 milionů korun), k níž byly odsouzeny, si i v tomto poměru rozdělí.

Spor o azbest

Žalobu na farmaceutickou společnost podle agentury Reuters podal šestačtyřicetiletý Stephen Lanzo. Tvrdí, že se u něho rozvinul mezoteliom díky dětskému pudru, jehož používání byl vystaven od svého narození v roce 1972. Do organismu se mu prý dostaly azbestové mikročástice, které v té době byly součástí dotčeného pudru.

Mezoteliom je vzácná a smrtelná forma rakoviny, jejíž vznik je úzce spojen s působením azbestu na lidský organismus. Inhalace azbestových vláken je velmi nebezpečná pro tenké vrstvy, které obalují vnitřní orgány. Nejčastěji tato rakovina napadá tzv. pleuru, která obaluje plíce (poplicnice), nebo je výstelkou hrudní dutiny (pohrudnice), dále pak pobřišnici (latinsky peritoneum, která vystýlá dutinu břišní a část dutiny pánevní a obaluje většinu orgánů zde uložených), nebo vak obalující srdce (osrdečník, perikard).

Soud v New Brunswicku ve státě New Jersey přiřkl Lanzovi třicet a jeho manželce sedm milionů dolarů. Johnson & Johnson ale obvinění zcela odmítá a tvrdí, že jeho pudr žádný azbest neobsahuje, a rakovinu tedy nezpůsobuje.

Farmaceutická společnost rovněž vyjádřila nad verdiktem zklamání, nicméně se jakýchkoli komentářů zdrží do doby, než bude proces zcela u konce. Mluvčí společnosti Imerys, Gwen Myersová, ale už sdělila, že se proti rozsudku odvolá a je si prý zcela jistá, že pudr Lanzovu rakovinu nevyvolal. Lanzoovi se odmítli k dosavadnímu průběhu soudního jednání vyjádřit.

Tisíce žalob, miliony dolarů

Dalo by se říci, že Johnson & Johnson je před soudem už téměř jako doma. Jen kvůli pudrům všeho druhu na něj bylo ve Spojených státech podáno 6610 žalob. Opírají se převážně o to, že ženy nebyly varovány před rizikem vzniku rakoviny vaječníků, když budou používat výrobky pro dámskou hygienu.

Ve čtyřech z pěti případů, jež byly projednávány ve státě Missouri, soudy přikleply žalobcům celkové odškodné ve výši 307 milionů dolarů (6,36 miliardy korun). V Kalifornii pak byl Johnson & Johnson odsouzen k zaplacení jedné ženě 417 milionů dolarů (8,64 miliardy korun). Jeden z missourijských rozsudků byl ale soudem vyšší instance zrušen (kompenzace se tak o 72 milionů dolarů snížila). Stejně dopadl případ v Kalifornii, jak informoval portál listu USA Today.

Podle soudkyně losangeleského vrchního soudu Maren Nelsonové totiž strana navrhovatelky (žalobkyně), kterou byla Eva Echeverriaová, nepředložila dostatek důkazů, že Johnson & Johnson jednal úmyslně zlovolně. Soud navíc požadované odškodné považoval za příliš vysokou sumu.

Boj za všechny ženy

Eva Echeverriaová ovšem mezitím zemřela, přesto její advokát v říjnu loňského roku prohlásil, že se za práva své zesnulé klientky bude bít dál. „Budeme bojovat za všechny ženy, které s tímto nebezpečným výrobkem přišly do styku,“ uvedl pro USA Today Mark Robinson, právní zástupce Echeverriaové.

Echeverriaová obviňovala Johnson & Johnson z toho, že nedostatečně informoval spotřebitele o potenciálních rizicích vzniku rakoviny. Sama používala dětský pudr dennodenně od 50. let minulého století. V roce 2007 jí byla diagnostikována rakovina vaječníků, a Echeverriaová byla přesvědčena, že to má souvislost. Její advokát dokonce soudu předkládal důkazy, podle kterých Johnson & Johnson o těchto rizicích údajně věděl.

Rozhodnutí losangeleského vrchního soudu farmaceutická společnost přivítala. „Rakovina vaječníků je devastující nemoc. Není však způsobená kosmetikou, kterou Johnson & Johnson vyrábí. Dětský pudr je používán desítky let a žádné vědecké testy souvislost s rakovinou neprokázaly,“ řekla tehdy mluvčí farmaceutické skupiny Carol Goodrichová.

Petr Musil