„Je potřeba upravit současné náročné pracovní podmínky a zajistit zdravotníkům rovnováhu mezi pracovním a osobním životem,“ míní prezidentka ČAS Martina Šochmanová. Foto: IKEM

Asociace sester: Stávková pohotovost není efektivní řešení

Stávková pohotovost, kterou v pátek vyhlásily zdravotnické odbory, není podle České asociace sester (ČAS) efektivní řešení. Je třeba povolání zatraktivnit a snížit nadměrnou zátěž zdravotníků, uvedla včera v tiskové zprávě asociace. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče žádá, aby současná vláda splnila slib předchozího kabinetu, který slíbil i pro příští rok desetiprocentní růst.

 

Hlavní prioritou je také podle ČAS udržet současný trend, kdy platy zdravotnického personálu v posledních letech pravidelně rostou. Povolání je ale třeba také zatraktivnit a snížit nadměrnou zátěž zdravotníků.

„Úbytek sester je potřeba zastavit okamžitým zatraktivněním profese sestry a dalších zdravotnických profesí jak pro absolventy, tak i pro zkušené sestry, které svůj obor již opustily, nebo o tom vážně uvažují,“ uvedla v prohlášení prezidentka ČAS Martina Šochmanová.

Sestry jsou podle ní v práci přetěžované. Asociace proto doporučuje vypracovat z dostupných dat přehled počtu pacientů s jejich stupněm závislosti na jednu sestru ve směně v různých zařízeních a jednotkách, a na základě zpracovaných údajů pak nadměrnou pracovní zátěž řešit. Odbory proto plánují jako další protestní krok vyzvat sestry, aby trvaly na dodržování zákoníku práce v oblasti přesčasů, kterých zákoník povoluje jen 150 hodin ročně, a při zvedání břemen, kdy ženy nesmí zvedat víc než 20 kilogramů.

„Je potřeba upravit současné náročné pracovní podmínky a zajistit zdravotníkům rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. Sestry a další zdravotníci si nyní kompenzují svůj nižší příjem druhým pracovním úvazkem, případně nadměrnými přesčasy, což je ve směnném provozu velmi vyčerpávající,“ dodala.

Efektivním řešením ale podle ČAS je především snaha o hledání řešení a jejich včasná a správná implementace. Asociace má asi 5000 členů. Proti protestu odborů se vyslovila také Koalice soukromých lékařů, která zastupuje zubaře, praktiky a ambulantní specialisty.

Vláda navrhuje pro příští rok zvýšení sumy na platy ve veřejné sféře o šest procent a tarifů o dvě procenta. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůře placené profese. Zdravotníci by měli podle plánů kabinetu dostat nejspíš o čtyři či pět procent víc. Ministerstvo nechává na ředitelích nemocnic, komu konkrétně přidají. Odbory ale žádají plošné navýšení.

Ve zdravotnictví pracuje asi 260.000 lidí, v sociálních službách kolem 100.000. Nejvíce, asi 80.000, je zdravotních sester, jejichž hrubý plat byl loni ve státní sféře průměrně 36.000 korun, v nestátní 24.200 korun Podle ministerstva platy zdravotníků rostly za posledních pět let o 30 procent.

-čtk-