Na chirurgických lůžkových odděleních bude muset přes den na deset pacientů připadat nejméně jedna sestra. Foto: Pixabay

Německá vláda plánuje od nového roku nové minimální personální limity v nemocnicích

Spolkové ministerstvo zdravotnictví představilo plány na zavedení minimálních počtů ošetřovatelského personálu v nemocnicích v dalších čtyřech oblastech lůžkové péče. Jedná se o interní lékařství, obecnou chirurgii, pediatrii a pediatrické intenzivní péči.

Nově stanovené limity jsou uvedeny v návrhu vyhlášky Spolkového ministerstva zdravotnictví o minimálních počtech ošetřovatelského personálu v nemocnicích pro rok 2021, na který odkazuje deník Deutsches Ärzteblatt.

Podle ministerské vyhlášky by měl být od nového roku stanoven klíč 1 ku 10 pro sestry v obecné chirurgii na denní směně a 1 ku 20 v noční směně. To znamená, že na chirurgických lůžkových odděleních bude muset na deset pacientů připadat nejméně jedna sestra přes den, v nočních směnách nejméně jedna sestra na dvacet pacientů.

U interní medicíny bude stanoven poměr 1 ku 10 pro denní směny a 1 ku 22 pro směny noční. Pro pediatrii navrhuje úřad pod vedením Jense Spahna (CDU) klíč 1 ku 5 přes den a 1 ku 9 v noci, pro pediatrickou intenzivní péči klíč 1 ku 2 ve dne, respektive 1 ku 3 v noci.

Za nedodržení hrozí postih

Návrh vyhlášky Spolkového ministerstva zdravotnictví také definuje podíl ošetřovatelských asistentů na celkovém počtu ošetřujícího personálu v odděleních s intenzivní péčí. Například v pediatrické péči by tato hodnota měla dosahovat pěti procent jak pro denní, tak pro noční směny. K ošetřovatelským asistentům přitom patří také zdravotníci, anesteziologové nebo záchranáři.

Uvedené údaje stanovilo Spolkové ministerstvo zdravotnictví na základě takzvaného percentilního, respektive kvartálního přístupu. To znamená, že objem pracovní síly na těchto pozicích nesmí klesnout o více než 25 procent v porovnání s oblastmi péče s nejvyšším počtem pracovníků. „Nemocnice, které mají problém s nedostatkem personálu musí tyto počty navýšit, aby dosáhly nejméně 75 procent úrovně zaměstnanců v ostatních oblastech zdravotní péče,“ vysvětluje Spahnovo ministerstvo.

Kliniky jsou povinny minimální počty ošetřujícího personálu dodržovat na základě průměrných měsíčních hodnot. Každého čtvrt roku musí přiznat směny, ve kterých došlo k podkročení stanovených minimálních limitů ošetřujícího personálu. Ty nemocnice, u nichž dojde k poklesu pod uvedené mezní hodnoty, budou muset strpět zkrácení úhrad za poskytovanou péči.

Koronavirové a jiné výjimky

Spolkové ministerstvo zdravotnictví chce těmito opatřeními mimo jiné zamezit přesunům zaměstnanců mezi jednotlivými nemocničními odděleními. Pokud klinika převede personál z oddělení, která jsou náročná na ošetřovatelskou péči, roste tím riziko nějakého zanedbání, což může mít až fatální následky. Neznamená to ale, že by nemocnice nesměly zaměstnance tímto způsobem převádět vůbec. Povolený je přesun maximálně tří procent personálu z oddělení náročných na ošetřovatelskou péči

Pro dodržování minimálních počtů ošetřujícího personálu existují výjimky. A to například v případě krátkodobých absencí v důsledku onemocnění, která překračují obvyklou úroveň, nebo při prudkém nárůstu počtu pacientů. Například v důsledku epidemií nebo mimořádných událostí jako hromadné dopravní nehody, následky přírodních katastrof a podobně.

Ostatně právě koronavirová pandemie si v tomto ohledu vyžádala reakci Spolkového ministerstva zdravotnictví. Od 1. března totiž povinnost dodržovat limitní hodnoty pro ošetřovatelský personál pozastavilo. K 1. srpnu ale v některých oblastech došlo k jejich obnovení. Jednalo se o intenzivní péči a geriatrickou péči. Ostatní limity zůstanou pozastavené do konce tohoto roku.

Petr Musil