Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus, říká ministr zdravotnictví Jan Blatný. Reprofoto: Česká televize

Čeká se pomalejší zbrzdění epidemie, uvolnění možná od prosince. Vznikne rizikové skóre

Současná čísla vývoje epidemie covidu-19 podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad. Rychlejší zbrzdění je možné, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vyžaduje snížení kontaktů, práci v maximální možné míře z domova a zodpovědné dodržování už přijatých protiepidemických opatření. S uvolňováním opatření by se mohlo začít zhruba za tři týdny, uvedl včera na tiskové konferenci. Postupovat se při tom bude podle rizikového skóre šíření nákazy v rozmezí od nuly do 100. Silné zátěži dál čelí nemocnice, přibývá nakažených zdravotníků. 

Zbrzďování epidemie koronaviru v ČR bude podle zdravotnických statistiků spíše pomalejší a potrvá nejméně ještě po zbytek listopadu. S uvolňováním opatření by se mohlo začít zhruba za tři týdny, uvedl včera na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus. Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat,“ řekl včera ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci.

K rychlejšímu zbrzdění epidemie, než předpovídají modely Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS), by podle ministra bylo potřeba ještě snížit kontakty, pracovat v maximální možné míře z domova a zodpovědně dodržovat nynější protiepidemická opatření. ÚZIS předpovídá za listopad 350.000 nakažených, v prosinci 288.000 nových případů. Pro výraznější pokles, který by znamenal v prosinci jen zhruba 50.000 nakažených, by bylo podle zdravotnických statistiků třeba snížit reprodukci viru ještě o dalších 25 procent. Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je nyní podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna.

Nejlepší situace je v Praze

Vývoj epidemie v krajích není všude stejný. Nejlepší je v Praze, kde už klesá počet nových případů i podíl pozitivních testů. V dalších regionech nákaza stagnuje nebo ještě roste. „Jedno z možných vysvětlení je, že Praha měla dříve než ostatní kraje vysoké výskyty a zároveň je to přijetím opatření a snížením mobility výrazným způsobem, nejvíc ze všech krajů,“ vysvětlila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Ostatní kraje podle ní budou při dodržování opatření Prahu dobíhat.

V Praze také podle statistik nejvíce lidí může pracovat z domova. Vláda to doporučila všem firmám, kterým to jejich provoz umožní. „Nemáme žádnou možnost jim to nařídit. Ale je to velmi naléhavá prosba,“ uvedl ministr.

Rizikové skóre bude každý den jedno číslo od nuly do 100

Rizikové skóre šíření epidemie covidu-19 připravené ministerstvem zdravotnictví bude každý den uvádět jedno číslo od nuly do 100. Bude celoplošné i stanovené pro jednotlivé kraje. Bude také označeno barevně na škále od zelené přes žlutou po červenou. Tabulka souvisejících opatření bude hotová do pondělí, bude se dál připomínkovat a používat se bude od následujícího týdne.

„Cílem je maximální čitelnost pro každého občana této země,“ řekl Blatný. Budou podle něj zveřejněna všechna data, ze kterých se bude číslo vypočítávat, aby si ho mohl každý ověřit. Na jeho vývoji se měla podílet většina odborníků a vědeckých pracovišť, které modelují vývoj epidemie v ČR.

Pro vypočítání se bude používat čtrnáctidenní počet nových případů na 100.000 obyvatel, zásah populace seniorů, zjednodušený výpočet reprodukčního čísla a podíl pozitivně testovaných lidí ze všech testů. Zohledňovat se bude také to, jestli v mezitýdenních intervalech riziko klesá nebo stoupá. „Ke změně daných opatření dojde až tehdy, až určitá úroveň rizika bude trvat po nějakou dobu. Kdybychom to neudělali, tak bychom neustále měnili opatření,“ uvedl. Zatím není přesně určeno, po kolika dnech se bude vyhodnocovat.

„Budu vědět, že při riziku 20 procent budou aktivovaná opatření číslo 2. Když stoupne na 40 procent, bude třeba aktivovaná úroveň opatření 3,“ řekl ministr. Pokud riziko klesne, vrátí se zase mírnější opatření. Pokud se bude situace v krajích výrazně lišit, bude možné opatření nastavit i regionálně. Nyní epidemiologové navrhují a připomínkují, jaká opatření budou platit ve které z pěti úrovní rizika. Rozdělené budou podle oblastí života na opatření ve školství, v provozu obchodů a firem nebo nošení roušek. Definitivní podoba modelu by mohla být zveřejněna v pondělí.

Už ve středu řekl, že hodnotit by se pak podle tohoto modelu mělo do konce letošního roku. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové budou související opatření nařizována nebo uvolňována v době nouzového stavu jako krizová opatření vlády. „Jakmile se dostaneme do nižších stupňů, bude možnost pro rozhodování krajských hygienických stanic, jak to ostatně dovoluje naše platná legislativa,“ uvedla.

Nemocnice jsou stále schopny nárůst pacientů pojmout

Lůžkový systém je stále enormně zatížen, rozdíly jsou mezi jednotlivými kraji, nadále je ale schopen pojmout nárůst počtu pacientů s koronavirem, uvedl včera národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý. Pacienty s covidem-19 přepravují kvůli zatížení tamních nemocnic ze Zlínského kraje, včera sanitky převezly ze Zlína, Uherského Hradiště a Kroměříže pět lidí ve vážném stavu do pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Počet nakažených pracovníků ve zdravotnictví se podle ÚZIS ke čtvrtku zvýšil nad 13.800, z toho zhruba 2350 bylo lékařů a 6600 zdravotních sester. Před měsícem bylo celkové číslo asi pětinové. S nedostatkem personálu se potýkají některé nemocnice, třeba krajská nemocnice v Karviné oznámila, že dále nebude přijímat na internu pacienty od záchranné služby. Některé nemocnice dál shánějí dobrovolníky, i když už v nich vypomáhá asi 2400 studentů medicíny. Pomoct radami a konzultacemi má sedm vojenských zdravotníků z USA, v Česku budou v polovině listopadu.

Někde také nestíhají odběrová místa, zájem o odběry je v některých městech násobně větší než kapacita. Nejhorší byla ve středu podle zveřejněných dat situace v Liberci, Novém Jičíně nebo Kroměříži.

Rozdílné požadavky na vládu

Rozdílné požadavky k protiepidemickým opatřením dostává vláda. Česká lékařská komora (ČLK) ji vyzvala k okamžitému zpřísnění nynějších omezení s poukazem na nárůst počtu zemřelých i nakažených seniorů a zdravotníků. Podle Sdružení místních samospráv by zase zástupci kabinetu měli vyjasnit, kdy a za jakých podmínek se budou moci děti vrátit do škol. Termíny či podmínky k návratu dětí do škol totiž vláda zatím nepředstavila, ačkoli to její zástupci slíbili udělat už minulý týden.

Počet 13.232 nově potvrzených případů nákazy za čtvrtek je zhruba stejný jako před týdnem a o 2500 nižší než ve středu, kdy byl zatím nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Včera do večera přibylo 5843 nakažených, zhruba o 900 méně než minulý pátek za stejnou část dne. Nakažených je nyní zhruba 178.400 lidí, většina s mírným průběhem nemoci covid-19. Počet hospitalizací se ale drží nad 8200, téměř 1200 pacientů je ve vážném stavu. Úmrtí s koronavirem je 4484, přibývá jich i přes 200 denně. Dosud nejvíc zemřelých za jeden den bylo 237 v úterý.

-čtk-

Grafy: MZd, ÚZIS