Petr Arenberger byl ministrem zdravotnictví 48 dní. Foto: Úřad vlády

Arenberger rezignuje, nahradí ho Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignuje. Informaci nejprve oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) ze summitu EU v Bruselu, na tiskové konferenci ji později potvrdil sám Arenberger. Ministr čelil kritice kvůli tomu, jak informoval o svém majetku. Nahradit ho má jeden z jeho předchůdců – nynější poslanec ANO Adam Vojtěch. Arenberger za své jediné pochybení považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání, což je podle něj přestupek, za který se omluvil. Adam Vojtěch bude do funkce ministra zdravotnictví (opět) uveden zítra.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rezignuje. Informaci nejprve oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) ze summitu EU v Bruselu, na tiskové konferenci ji později potvrdil sám Arenberger.

„Panu premiérovi jsem dnes ráno do Bruselu oznámil svou rezignaci. Jsem přesvědčen, že změna v této fázi nebude mít vliv na další úspěšné řešení pandemie, ani na strategické kroky resortu,“ řekl novinářům. Ministr čelil kritice kvůli tomu, jak informoval o svém majetku. On sám před novináři uvedl, že za své jediné pochybení považuje nesprávně vyplněné majetkové přiznání, což je přestupek, za který se již dříve omluvil.

Změna nebude mít zásadní vliv

Arenberger připomněl, že před sedmi týdny při svém nástupu do funkce si stanovil pět priorit – komunikaci s veřejností, očkování, dostupnost léků proti covidu-19 s monoklonálními protilátkami, promyšlené rozvolňování pomocí balíčků opatření a obnovení běžné zdravotnické péče a její financování. „Jak jsem deklaroval při svém nástupu, bylo mi jasné, že vést aktuálně nejexponovanější ministerstvo a ještě navíc půl roku před volbami je skutečnou výzvou,“ uvedl.

Plnění priorit se mu podle jeho názoru dařilo. Ve čtvrtek očekává 100.000 podaných dávek denně a v létě sedmidenní průměr počtu nových případů na 100.000 obyvatel kolem 20. „Myslím, že takové přání určitě není nepředstavitelné,“ dodal.

O tom, že se jeho nástupcem stane exministr Adam Vojtěch, se Arenberger dozvěděl z médií. Vyjádřil však přesvědčení, že i díky jeho zkušenostem nebude mít změna na postup ministra zásadní vliv na průběh pandemie i směřování resortu. „Přeji mu hodně sil,“ dodal.

V svém projevu odstupující ministr silně zkritizoval média. „Daně platím poctivě a daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání, a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím,“ dodal s tím, že zejména v posledním týdnu zažil něco, co připomínalo mediální lynč. „Média na mě vytahovala kauzy, za které, když se ukázaly jako nepravdivé, se již nikdo neomluvil,“ prohlásil. Média přinášela informace tom, že vlastní přes 160 nemovitostí, o pochybnostech o pronájmu jedné z nich vinohradské nemocnici, privatizaci jeho bytu s ordinací v Praze 1 nebo o milionových ziscích z klinických studií.

Prezident nemá výhrady, dekret podepíše zítra

„Celá rodina je pod tlakem, to je hlavní důvod,“ řekl ráno novinářům Andrej Babiš. Arenberger podle něho podcenil, že na úrovni ministra „musí být majetková přiznání a další věci daleko přísnější“. Nicméně za účast ve vládě mu premiér poděkoval a poznamenal, že si váží toho, že se funkce ujal krátce před volbami. Babiš dále dodal, že výměnu zatím nekonzultoval s prezidentem Milošem Zemanem. „Předpokládám, že nebude mít žádné výhrady,“ uvedl. V polovině května Zeman řekl, že by proti Arenbergerovu odchodu z funkce neměl námitky.

S Vojtěchem, který post ministra zdravotnictví opustil loni v září s vysvětlením, že ho řízení resortu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo, hovořil Babiš o možném návratu do vlády minulý týden. Dnes ho zatím o dalším vývoji neinformoval. „No já bych mu přece jen zatelefonoval,“ uvedl premiér na dotaz, zda za Arenbergera má náhradu a kdo to je. O pár vteřin později doplnil, že to může říct a že doufá, že Vojtěch bude ministerstvo řídit do demise vlády, tedy konce kabinetu očekávaného v souvislosti s říjnovými volbami.

Adam Vojtěch se zatím ke svému návratu do funkce nechtěl vyjadřovat. Nechtěl potvrdit ani to, že nabídku od premiéra Andreje Babiše dostal. „Dozvíte se to včas,“ řekl na dotaz ČTK po jednání sněmovního zdravotnického výboru. Poslanec dodal, že nemá dohodnutou žádnou schůzku, která by se případného nástupu týkala.

V odpoledních hodinách nicméně mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na twitteru potvrdil, že prezident již s Vojtěchovou nominací vyslovil souhlas. „Ve středu dne 26. května 2021 na Pražském hradě (prezident) podepíše jmenovací dekret a v odpoledních hodinách bude Adam Vojtěch uveden do úřadu ministra zdravotnictví,“ napsal Ovčáček.

-čtk-, -sed-

Aktualizováno 25. května 2021, 16:50 hod