Předseda NAPO Robert Hejzák a výkonný ředitel AIFP David Kolář při podpisu memoranda. Foto: AIFP

AIFP a pacientské organizace uzavřely memorandum o spolupráci

Národní asociace pacientských organizací (NAPO) a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) uzavřely v pondělí memorandum o vzájemné partnerské spolupráci. Ta by podle nich měla vést k dalšímu rozvoji pacientského prostředí při dodržení zásad etického a transparentního jednání. Obě organizace o tom informovaly dnes ve společné tiskové zprávě.

S pacientskými organizacemi AIFP spolupracuje úžeji od roku 2012. Tehdy asociace spustila vzdělávací projekt Akademie pacientských organizací, v rámci níž doposud uskutečnila kolem 170 seminářů pro desítky organizací. „Jsem velmi rád, že se nám nyní podařilo formalizovat spolupráci mezi AIFP a NAPO a vytyčit si oblasti, kterým se budeme v nadcházejícím období společně věnovat,“ uvedl k tomu výkonný ředitel AIFP David Kolář.

Předseda NAPO Robert Hejzák věří, že spolupráce s jasně stanoveným rámcem bude přínosná pro obě strany. „Slibujeme si od toho, že pacientská veřejnost v České republice bude včas a správně informovaná o tom, jaké moderní léky jí mohou být dostupné, prohlásil.

Obě organizace se dohodly na několika tématech, kterým se chtějí společně věnovat, protože je vnímají jako „základní stavební kameny rozvoje pacientského sektoru v ČR“. Jde například o zlepšování etických standardů při výzkumu, vývoji, distribuci a prodeji léčiv, vzdělávání pacientů i zdravotníků včetně organizace edukačních aktivit, podpora přístupu pacientů ke klinickým hodnocením či identifikace systémových nedostatků, jejichž náprava by měla vést ke kvalitnějšímu a stabilnějším pacientskému prostředí.

Vzájemná spolupráce má být podle Hejzáka postavena na principech nezávislosti, etického jednání a respektu. „A věřím, že přispěje k dalšímu rozvoji a profesionalizaci pacientských organizací,“ dodal předseda NAPO.

-sed-