Od pondělí skončí testování zaměstnanců v nemocnicích a sociálních zařízeních. Foto: Pixabay

Od pondělí skončí omezení návštěv a testování zaměstnanců v nemocnicích

Od pondělí skončí omezení návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních kvůli riziku zanesení nákazy koronavirem. Pokračovat nebude ani testování tamních zaměstnanců. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádná opatření, která to nařizovala. Testování neočkovaných zaměstnanců těchto zařízení bylo povinné od listopadu, návštěvy v nemocnicích byly v době epidemie omezené opakovaně. Většinou je ale zařízení v zimě omezují i kvůli každoročním chřipkovým epidemiím.

Ministerstvo zdravotnictví zrušení protiepidemických opatření odůvodnilo doporučením Národního institutu pro zvládání pandemie. Umožní to podle něj pokles zátěže nemocnic pacienty s covidem-19, aktuální vývoj epidemické situace i proočkovanost populace třetí dávkou.

Návštěvy v nemocnicích a lůžkových sociálních zařízeních se dosud musely prokazovat testem nebo očkováním. Podobně byla omezená i například přítomnost blízkých u porodu.

Testování u zdravotníků a pracovníků sociálních zařízení bylo zavedeno už v květnu 2020, potom se opakovaně rušilo. V současné době platí od listopadu, kdy se všichni neočkovaní musí jednou týdně testovat antigenním testem, který provede zdravotník. Od poloviny ledna se pak povinnost vztahovala i na ostatní zdravotnická zařízení, nejen lůžková. Od 17. ledna se měsíc museli testovat všichni zaměstnanci na pracovištích, stačil jim ale antigenní samotest.

Od pondělí se spolu s těmito opatřeními zmírňuje také povinnost nosit respirátor ve všech veřejných vnitřních prostorách. Nově zůstanou jen v hromadné dopravě a právě v zařízeních zdravotních a sociálních služeb.

-čtk-