Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Foto: Úřad vlády ČR

Ministr odvolal ředitele Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) odvolal ředitele Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) Romana Škulce. Resort o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Škulce jmenoval do funkce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na začátku června loňského roku, končí tak po deseti měsících.

IPVZ organizuje specializační a celoživotní vzdělávání lékařů, farmaceutů, zubních lékařů a vybraných nelékařských zdravotnických profesí. Zajišťuje atestační nebo závěrečné zkoušky v sedmi základních oborech lékařského vzdělání, ve 43 nástavbových oborech a 15 nelékařských oborech.

Dočasně byla řízením pověřena Irena Maříková působící v Ústavu nukleární medicíny 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice. Jejím úkolem bude podle tiskové zprávy spolupráce s ministerstvem na zásadním zlepšení procesu specializačního vzdělávání, uznávání kvalifikací v oblasti lékařských povolání a zpřehlednění celého systému postgraduálního vzdělávání.

Na post ředitele bude podle ministerstva vypsáno výběrové řízení. „Mojí představou je, že nový ředitel se bude otázce postgraduálního vzdělávání lékařů a farmaceutů ze své pozice věnovat skutečně s maximálním nasazením a plným odborným zaměřením,“ uvedl k tomu ministr. Dodal, že role IPVZ k je naprosto zásadní zejména v procesním zajištění systému postgraduálního vzdělávání lékařů.

Institut bude hrát i roli v začleňování zdravotníků z Ukrajiny, kteří do Česka přišli v uprchlické vlně, do pracovního procesu. Válek dnes dopoledne novinářům řekl, že IPVZ pro ně chystá kurzy odborné češtiny zaměřené na medicínu.

Škulec je druhým ředitelem přímo řízené organizace ministerstva, kterého Válek od nástupu do čela resortu odvolal. V lednu musel skončit v čele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, který byl také ministrem zdravotnictví v minulé vládě. Od dubna tamní nemocnici vede jeho dřívější náměstek Jan Votava.

V polovině dubna končí také náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Koziar Vašáková. V prvním kole vypsaného výběrového řízení se resortu žádný zájemce nepřihlásil.

-čtk-