Na podzim odborníci očekávají, že zdravotní dopady další vlny budou závažnější. Foto: Pixabay

SZÚ: V ČR budou postupně dominovat nové podvarianty koronaviru omikron

V ČR budou zřejmě postupně dominovat nové podvarianty koronaviru omikron BA.4, BA.5 a BA.2.12.1. V týdenní zprávě o nových mutacích o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odborníci, například z německého Kochova institutu, zatím teprve mapují, jaký průběh nemoci tyto varianty způsobují. Zřejmě ale proti nim bude méně chránit dřívější prodělání nákazy i očkování. V pracovních dnech tohoto týdne bylo v ČR pozitivně testováno přes 400 lidí denně, na začátku června to byla zhruba polovina.

„Bude to znamenat rychlé šíření další vlny covid-19, které může dokonce začít i dříve, než jsme původně předpokládali,“ sdělil dnes ČTK předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Chlíbek, který je také šéfem Národního institutu pro zvládání pandemie radícího ministrovi zdravotnictví.

„Ukazuje se, že prodělaná nemoc variantou omikron nebude zaručoval dostatečnou ochranu před variantou BA.4 a BA.5. Podobně to sníží účinnost vakcíny, proto bude mít zásadní význam podzimní očkování,“ uvedl. Pro další období podle něj bude třeba také změna složení vakcíny, která byla vyvíjena na původní variantu v roce 2020.

„V souvislosti se snížením počtu odběrů se rovněž zpožďují výsledky sekvenací, proto se lze domnívat, že i v ČR budou postupně dominovat tyto varianty, které převažují globálně,“ uvedl SZÚ. Sekvenace, tedy podrobnější vyšetření genomu viru z vzorku u nakaženého, trvá zhruba měsíc.

V současné době tvoří původní varianty omikronu podle sekvenací zhruba 92 procent a osm procent jsou varianty delty a nové subvarianty omikronu. Nových variant byly zatím zachycené jen jednotky, k testování se ale dostává malý podíl ze vzorků od pozitivně testovaných. I testů je teď řádově méně než v únoru, kdy poslední vlna epidemie už ustupovala. Podobně jako u ostatních virů napadajících dýchací cesty se i koronavirus v létě šíří méně.

Nové subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 byly zachyceny počátkem letošního roku v Jižní Africe, která se sekvenacím koronaviru podrobně věnuje. Varianta BA.5 stojí za současným nárůstem počtu nových případů v Portugalsku, kde nyní tvoří přes 80 procent nových případů. Varianta BA.2.12.1, která se vyvinula z varianty beta, dříve označované jako britská, převládla během měsíce v USA.

Zatím laboratoře v ČR potvrdily sedm případů BA.4, čtrnáct BA.5 a šest BA.2.12.1. Všechny nové podvarianty covidu-19 omikron jsou podle dosavadních sledování nakažlivější než delta a předchozí varianty, způsobují ale mírnější průběhy nemoci.

-čtk-