Ministerstvo zdravotnictví by mělo mít letos zhruba o 4,65 miliardy vyšší výdaje, než počítal původní rozpočet. Peníze se mají využít na zaplacení dříve objednaných vakcín a léků proti covidu či na služby v centrech duševního zdraví. Foto: koláž ZD

Resortu zdravotnictví se zvýší výdaje, uhradí dřívější vakcíny proti covidu

Ministerstvo zdravotnictví by mělo mít letos zhruba o 4,65 miliardy vyšší výdaje, než počítal původní rozpočet. Peníze se mají využít na zaplacení dříve objednaných vakcín a léků proti covidu či na služby v centrech duševního zdraví. Naopak příjmy by se resortu měly snížit o 4,9 miliardy. Vyplývá to z navrhované novely rozpočtu, kterou dnes schválila vláda. ČTK má připravený zákon k dispozici. Celkem by mělo mít ministerstvo nově příjmy 7,95 miliardy korun a výdaje 22,63 miliardy. Novelu dostane Sněmovna.

Na zaplacení vakcín proti covidu má resort pro letošek podle návrhu novely 3,2 miliardy navíc. Celkem by tak na očkování mělo být podle rozpočtové tabulky 6,71 miliardy místo původních 3,51 miliardy. „To jsou vakcíny, které objednala minulá vláda (premiéra Andreje Babiše z ANO) a nezaplatila. Kromě toho předpokládala, že prodáme vakcíny za zhruba šest miliard, že to bude příjem, a to se prostě neuskuteční. Jenom ty dvě položky jsou devět miliard,“ řekl po jednání kabinetu na tiskové konferenci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Asi 1,24 miliardy korun by měly dostat nemocnice jako náhradu za nákup monoklonálních protilátek pro léčbu covidu, jimž skončila doba použití a nedají se uhradit ze zdravotního pojištění. Z toho asi 900 milionů získá pražská Fakultní nemocnice Bulovka. „Vláda (Babišova) podle mě nekompetentně rozhodovala, jaké léky mají nemocnice nakoupit. Ty léky jsou dnes neúčinné, prošlé,“ uvedl Stanjura.

Péči v centrech duševního zdraví by měl podpořit dotační program, počítá se nově s částkou téměř 211 milionů korun. „Pro další roky je potřeba hledat systémové řešení v kapitole ministerstva práce,“ uvedl resort financí v podkladech k rozpočtové novele.

Seškrtání příjmů ministerstva o 4,9 miliardy zdůvodňuje resort financí nastavením platebních principů se zdravotními pojišťovnami a nižším zájmem lidí o hrazené očkování proti covidu.

-čtk-