Diskutovat se bude i o tom, jak mají vypadat nové smlouvy na dodávky vakcín na covid-19, říká náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Foto: Radek Čepelák

Během jednání ministrů zdravotnictví se v Praze setkají zdravotnické špičky EU i s výrobci covidových vakcín

Součástí jednání ministrů zdravotnictví EU za účasti Evropské komise ve středu v Praze bude schůzka s vedením farmaceutických společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Ministerstvo zdravotnictví očekává, že se bude diskutovat o změně současných smluv a podmínkách pro dodávky covidových vakcín členským zemím EU v příštích letech. Ministři zdravotnictví se budou zabývat dále plánem pro boj s rakovinou nebo bojem s dezinformacemi v očkování. Do diskuse o dopadech války na Ukrajině se na dálku zapojí i ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Novinářům to dnes řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

S výrobci dvou v současnosti nejúspěšnějších covidových vakcín bude ve středu v Praze jednat za účasti ministrů zdravotnictví EU a eurokomisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové řídicí komise evropského Úřadu pro připravenost a reakci na mimořádné situace v oblasti zdraví (HERA).

„Klíčová bude debata o tom, jak mají vypadat nové smlouvy na dodávky vakcín na covid-19. A jak uzpůsobit ty stávající smlouvy, aby členské státy nemusely likvidovat velká množství nakoupených očkovacích látek, které nevyužijí,“ uvedl náměstek Dvořáček.

Boj s rakovinou i dezinformacemi

Očkování, a nejen proti covidu-19, jako nejefektivnější nástroj prevence proti infekčním onemocněním bude ostatně jedním z hlavních témat neformálního setkání ministrů zdravotnictví EU, které do Prahy svolalo stávající české předsednictví v Radě EU. Vedle komisařky Kyriakidesové na ně dorazí i obě šéfky klíčových unijních zdravotnických agentur – ředitelka Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) Andrea Ammonová a Evropské lékové agentury (EMA) Emer Cooková. Ministři budou diskutovat o tom, jak zastavit klesající proočkovanost v některých evropských regionech a také jak bojovat s dezinformacemi v této oblasti. Výsledky debaty plánuje české předsednictví odrazit v textu společných závěrů ministrů zdravotnictví EU k očkování, které by měli schválit na svém řádném jednání v prosinci.

Dalším tématem setkání bude prevence a léčba rakoviny v návaznosti na Evropský plán boje proti rakovině. „Ministři budou požádáni o schválení takzvané call to action, plánu konkrétních kroků k realizaci tohoto plánu,“ doplnil Dvořáček. Ty se týkají zlepšení včasné detekce rakoviny a schémat screeningů v EU, zavedení interoperabiliních registrů onkologických onemocnění a vypracování metodologie uznávání center jako součásti komplexní sítě onkologických center. Podkladem pro diskusi mají být výsledky odborné konference, kterou ministerstvo zdravotnictví uspořádalo v červenci v Brně.

K jednání ministrů o dopadech války na Ukrajině se připojí on-line i ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško. Kromě poskytování zdravotní péče uprchlíkům v evropských zemích se bude řešit i zajištění kontinuity péče po jejich návratu do vlasti nebo rekonstrukce ukrajinské zdravotnické infrastruktury zničené válkou. Jednat se bude i o sblížení nároků na kvalifikaci lékařů a sester, jejich vzdělání z Ukrajiny je v současné době v EU obtížně uznatelné.

Ministři se začnou do Prahy sjíždět již v úterý, kdy je večer na neformální večeři v Rudolfinu přivítá jejich hostitel ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Ve středu dopoledne budou diskutovat o naplánovaných tématech a odpoledne je na programu jednání HERA s výrobci vakcín.

Nastal čas na diskuzi o společných nákupech léků

Vedle témat, které budou obsahem samotného ministerského setkání, patří mezi další významné priority českého předsednictví v Radě EU v oblasti zdravotnictví i zlepšení dostupnosti péče pro pacienty trpící vzácným onemocněním a sběr dat o nich. V souvislosti s aktivitami předchozích předsednických států, především Francie, chtějí Češi iniciovat výzvu ministrů ke vzniku Evropského akčního plánu pro vzácná onemocnění, obdobnému tomu onkologickému.

V návaznosti na nedávný úspěšně završený nákup očkovacích látek proti opičím neštovicím zmíněným úřadem HERA nastal podle Dvořáčka také čas zahájit diskusi o možnostech takového společného nákupu i u léků na ultravzácná onemocnění. Ty se totiž na trhy některých evropských států dostávají se zpožděním i několika let po registraci v EU. „Finální rozhodnutí o úhradách je čistě doménou jednotlivých států, ale je velký prostor pro předjednání podmínek, za kterých léčivé přípravky a nové technologie do úhrad vstupují,“ uvedl k tomu náměstek.

Během svého předsednictví řídí Češi také jednání o návrzích legislativních předpisů, které Evropská komise předložila, nebo se v nejbližší době chystá předložit, ministrům zdravotnictví ke schválení. V současné době jde především o návrh na vznik evropského prostoru pro sdílení zdravotnických dat a návrh nařízení o standardech jakosti a bezpečnosti látek lidského původu. V září by měla Evropská komise zveřejnit ještě návrh nařízení o poplatcích agentuře EMA a v prosinci dlouho očekávanou rozsáhlou novelizaci unijní lékové legislativy.

-sed-, -čtk-