Ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Foto: Radek Čepelák

Centrálních nákupů nákladných léků by se v budoucnu mohly ujmout zdravotní pojišťovny

Zdravotní pojišťovny by v budoucnu mohly nakupovat nákladné centrové léky pro poskytovatele péče v celé republice. Slibují si od toho úspory a zvýšení efektivity. Na novince plátci spolupracují s ministerstvem zdravotnictví, s nímž už je také domluvena legislativní podoba. Otázkou ještě zůstává, jak se k věci postaví Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zatím to ale vypadá, že by s postupem nemusel mít problém. Na druhém ročníku summitu ZD Ekonomika zdravotnictví, který se konal 19. až 21. října v Praze, to řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

„Spolu s ministerstvem zdravotnictví připravujeme z mého pohledu průlomovou věc. Je to ambice pojišťoven obecně vedená Všeobecnou zdravotní pojišťovnou vstoupit do nákupů nákladných léčivých přípravků na centrální úrovni a řízení nákladů ze strany pojišťoven. Jde o velmi citlivé téma, ale centrálním nákupem vybraných léčivých přípravků ze strany plátců péče může dojít k výrazným úsporám,“ uvádí Zdeněk Kabátek.

Diskuse na téma předpoklady a nástroje efektivní léčby, lékové a úhradové politiky. Zleva moderátor diskuze Tomáš Cikrt, ředitel HTA Oaks Consulting Martin Kolek, státní tajemník slovenského ministerstva zdravotnictví Róbert Babel’a, ředitel VZP Zdeněk Kabátek. předseda sněmovního podvýboru pro léčiva Kamal Farhan, poradce předsedy vlády Ivan Netuka, poradce ministra financí Martin Šamaj, ředitelka SÚKL Irena Storová, Tomáš Pavlík z Ústavu zdravotnických informací a statistiky a ředitelka odboru léčiv a zdravotnických prostředků na MZ ČR Daniela Rrahmaniová.

Sdružené nákupy hlavně za bývalého ministra Adama Vojtěcha podporovalo ministerstvo zdravotnictví a zapojovaly se do nich na bázi dobrovolnosti přímo řízené organizace. Tyto nákupy přitom fungovaly tak, že jedno zařízení s dobrými výsledky a zkušenostmi uspořádalo nákup i pro ostatní, takže došlo i k úspoře administrativy (psali jsme například zde či zde). Společně také nakupují vybrané komodity i některé krajské nemocnice. Domluvit se však na společném zadání veřejné zakázky je věc velmi náročná a na centrální úrovni pro celou republiku je společný nákup nákladných léčiv novinkou.

„Dohodli jsme se s kolegy z ostatních pojišťoven, přestože jsme v konkurenčním postavení a v dostupnosti inovativních léků jsme na tom v Česku přinejmenším středně dobře. Máme ambici u vybraných centrových přípravků využít potenciálu, který má spojení pojišťoven, a chtěli bychom na plátce přenést řízení nákladů. Mohli bychom pak využít klasických nástrojů typu množstevní sleva či větší kupní síla, a snažit se zvýšit efektivitu. Na legislativě už jsme úspěšně domluveni s ministerstvem zdravotnictví. Diskutujeme ještě s Ústavem pro ochranu hospodářské soutěže, aby tu nebyl problém s monopolem, ale zdá se, že se na to ÚOHS tváří příznivě,“ doplňuje Zdeněk Kabátek.

Auditorium II. ročníku summitu ZD Ekonomika zdravotnictví.

Poděkování za podporu konference patří hlavním odborným partnerům – společnostem Roche a ORCZ a generálním partnerům Takeda, MSD, Novartis, Zentiva, Alk, Satum, ČPP a Kooperativa.

Foto: Radek Čepelák

-mk-