Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Tomáš Cikrt

Česká lékařská komora varuje v souvislosti s úhradovou vyhláškou před zhoršením zdravotní péče

Česká lékařská komora (ČLK) v souvislosti s uhradovou vyhláškou varuje před zhoršením dostupnosti a kvality zdravotní péče. Vyhláška má podle ministerstva zdravotnictví zdravotnickým zařízením v příštím roce garantovat meziroční nárůst úhrad od pojišťoven o osm procent, komora chtěla nárůst o 13 procent. ČLK také navrhuje zákonodárcům, aby se zvýšil poplatek za pohotovost, současných 90 korun podle komory neplní svoji regulační funkci. Komora se na tom v neděli shodla na svém brněnském sjezdu v usnesení, které ČTK poskytl její mluvčí Michal Sojka. Dvoudenní sjezd v neděli skončil.

ČLK v usnesení vyjádřila s úhradovou vyhláškou „zásadní nespokojenost“. Podle ní nezajišťuje poskytovatelům zdravotních služeb pokrytí zvýšených nákladů způsobených vysokou mírou inflace a neumožňuje spravedlivý růst platů a mezd zdravotníků. „ČLK upozorňuje, že na rozdíl od ostatních podnikatelských subjektů nemohou poskytovatelé zdravotních služeb promítnout své zvýšené náklady do ceny svých služeb, neboť úhrady od zdravotních pojišťoven určuje svojí vyhláškou ministerstvo zdravotnictví,“ stojí v usnesení sjezdu. ČLK v této souvislosti varuje nejen před rizikem ekonomické a personální destabilizace zdravotnických zařízení, ale především před zhoršením dostupnosti a kvality zdravotní péče.

Ministerstvo zdravotnictví i premiér Petr Fiala (ODS) již dříve uvedli, že je růst úhrad o osm procent maximem. „Zvýšení úhrad o osm procent odpovídá očekávané inflaci na příští rok, je výsledkem dohodovacího řízení a maximem toho, co si státní rozpočet může dovolit,“ řekl v říjnu premiér Fiala.

„Byli to přitom právě zdravotníci, kdo během epidemie nemoci covid-19 udržovali v chodu společnost i ekonomiku. Skutečnost, že právě zdravotnictví odsoudila vláda do pozice resortu, kde hodlá nejvíce šetřit, považuje ČLK za ostudu, ale s ohledem na bezpečnostní situaci také za závažnou politickou chybu,“ stojí v usnesení.

Regulační poplatek 90 korun je podle komory nízký

Sjezd ČLK také navrhl zákonodárcům zvýšení sazby regulačního poplatku za ošetření pacienta na pohotovosti. Současný poplatek 90 korun je podle komory velmi nízký, neplní svojí regulační funkci a nepřispívá ke snižování přetíženosti lékařských pohotovostních služeb.

Komora v usnesení také poukazuje na podle ní na kritický nedostatek soudních znalců z oboru zdravotnictví a navrhuje změnit podmínky pro výkon znalecké činnosti v tomto oboru. Chce především umožnit, aby všechny fakultní nemocnice byly oprávněny vykonávat v plném rozsahu znaleckou činnost. Současně je podle ní také třeba zvýšit odměnu znalcům v oboru zdravotnictví nejméně na dvojnásobek.

ČLK chce po ministerstvu zdravotnictví rovněž to, aby ve spolupráci s komorou připravilo a předložilo návrhy legislativních změn, které jí umožní provádět kontroly personálního vybavení poskytovatelů zdravotních služeb. „Kontroly prováděné nezávislou profesní samosprávou, která disponuje potřebným odborným zázemím, přispějí ke zvýšení bezpečnosti a kvality lékařské péče,“ uvedla ČLK.

V usnesení také vyjádřila znepokojení nad rostoucí mírou agresivity vůči zdravotníkům ze strany některých pacientů a jejich příbuzných. „ČLK požaduje vyšší míru právní ochrany pro zdravotníky, kteří se se stále častěji stávají terčem útoků ze strany některých pacientů nebo jejich příbuzných,“ usnesl se sjezd lékařů.

ČTK