Foto: VZP ČR

Zlepšit dostupnost péče v krajích pomáhají VZP pracovní skupiny

Všeobecná zdravotní pojišťovna skončí na konci tohoto roku s lepším hospodářským výsledkem, než se původně čekalo – a to navzdory snížení plateb za státní pojištěnce. I díky tomu může investovat do zlepšení dostupnosti péče, zejména praktických lékařů pro děti i dospělé a zubařů. Vytipovat oblasti, kde lékaři scházejí nejvíce, mají krajské pracovní skupiny. Ty budou mít na starosti mimo jiné iniciování výběrových řízení na nové ordinace, řekli po včerejším zasedání správní rady VZP její zástupci.

„Finanční situace je lepší, než jsme původně očekávali. Podle zdravotně pojistného plánu jsme čekali, že hospodářský výsledek bude minus 5,9 miliardy korun, zatím to ale vypadá, že se situace vyvíjí podstatně lépe. Meziroční saldo by tak mělo být jen minus jedna miliarda. Na dobrém výsledku se podílela práce managementu a všech zaměstnanců VZP, zároveň byly oproti očekávání nižší náklady za covid a péči o ukrajinské běžence,“ uvádí předseda správní rady VZP Tom Philipp.

Na běžném účtu tak měla VZP ke konci listopadu 14,8 miliardy korun, na rezervním fondu pak 3,3 miliardy. Celkově je na všech účtech VZP kolem 35 miliard korun. Očekávaný výsledek hospodaření za leden až listopad by měl dosáhnout 10,2 miliardy korun. Pro příští rok pojišťovna počítá s mírně schodkovým rozpočtem ve výši minus 5,5 miliardy, který bude pokryt z rezerv.

VZP hledá 184 lékařů primární péče

I díky uspokojivým hospodářským výsledkům může největší česká zdravotní pojišťovna investovat do zlepšování dostupnosti péče. Proto vytváří mapy dostupnosti, které jsou k dispozici na webu VZP. Na jejich základě vytváří preferované oblasti, přičemž zohledňuje dostupnost dle nařízení Vlády ČR, demografickou strukturu lékařů dané odbornosti či reálné čerpání péče v dané lokalitě. V tuto chvíli přitom hledá 52 všeobecných praktických lékařů, 68 praktiků pro děti a dorost a 64 smluvních zubařů.

Motivovat ke spolupráci se pojišťovna snaží programy VZP Plus. Novým ordinacím v preferovaných oblastech tak nabízí 800 tisíc korun v případě praktiků a 500 tisíc korun u stomatologů krát podíl pojištěnců VZP. Lékaři zároveň mají nárok na lepší bodové ohodnocení, kdy se praktikům navyšují hodnoty bodu o 0,10 Kč a stomatologům úhrady výkonů o 10 procent. Podmínkou je nabírání pojištěnců VZP do péče a dodržení rozsahu ordinační doby.

Vedle toho VZP odměňuje všechny lékaře zapojené do programu VZP Plus bonusem až 1300 korun za každého nově registrovaného pojištěnce VZP. Výše bonifikace se přitom odvíjí od splnění stanovených kritérií, jako je zvýšení kapacity či poskytování preventivní péče. K tomu je možné čerpat vyšší kapitační platbu v případě, že ordinace nabídne rozšířené ordinační hodiny.

Pojišťovna také iniciovala v krajích vznik pracovních skupin, které se zabývají analýzou problémů v regionech. „Regionální pracovní skupina zná tamní situaci a může být flexibilnější s tím, že může ústředí dávat rychlejší zprávy, co je v terénu třeba,“ přibližuje místopředsedkyně správní rady VZP Věra Adámková.

Krajské pracovní skupiny začaly jednat už na podzim tohoto roku ve všech krajích s výjimkou Prahy. Je v nich zastoupen krajský úřad, regionální pracoviště VZP, profesní zdravotnické organizace, poskytovatelé lůžkové péče, zdravotnická záchranná služba a další. Jejich úkolem je zajistit synergii dotačních titulů VZP a daného kraje či obce, iniciovat výběrová řízení pro vznik nových ordinací a v emergentních případech zajistit využití kapacit nemocniční sítě pro primární péči.

Fond prevence bude příští rok vyšší o 114 milionů

Protože je ale samozřejmě nejlepší neonemocnět, rozhodla se VZP pozměnit svůj přístup k prevenci a k příspěvkům, které na ni poskytuje. Nově tak těm dospělým pojištěncům, kteří absolvují preventivní prohlídku u praktika, nabízí příspěvek 500 korun na dentální hygienu, s tím, že celkově má na tuto oblast vyčleněno 112,5 milionu korun. Ti, kdo absolvují během posledních dvou let alespoň jeden screeningový program určený pro jejich skupinu, pak mohou získat tisíc korun na rehabilitační aktivity, jako je masáž nebo sauna. Rozpočet na tento příspěvek je 80 milionů korun.

Celkový rozpočet fondu prevence pro příští rok činí 981 milionů korun, což je o 114 milionů více než letos. Mezi nejnákladnější programy patří prevence kardiovaskulárních onemocnění v podobě příspěvků na pohyb, na které je vyčleněno 270 milionů, dále programy Maminka a Novorozenec, kde je 169 milionů, a prevence infekčních chorob, tedy dobrovolná očkování, kam pojišťovna nasměrovala 125 milionů korun.

Nově také VZP v reakci na inflaci zvýšila příspěvek na pohybové aktivity dětí od jednoho roku, a to z 800 na 1000 korun. Mělo by jít o organizované sportovní aktivity či u starších 15 let permanentky na cvičení. Program Maminka, který je určen na screeningová vyšetření, dentální hygienu, předporodní kurzy, pohybovou aktivitu, monitor dechu či laktační poradenství, se zvedá z 3000 na 3500 korun, a program Novorozenec zaměřený na nákup potřeb a pomůcek pro novorozence v lékárnách, se zdvojnásobuje z 500 na 1000 korun. Novinkou je péče o diabetické nohy, kde mohou pojištěnci čerpat až 3000 korun na odbornou přístrojovou pedikůru či ošetření zdravotní sestrou s podiatrickým kurzem pro diabetiky.

Michaela Koubová