Ilustrační foto: Pixabay

Zdravotní pojišťovny pro letošní rok zvýšily některé příspěvky fondů prevence

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků, které pojištěncům hradí z fondů prevence. Většina zvýšila celkovou vyplácenou částku. Nově letos některé z nich přispívají například lidem, kteří absolvovali prevenci či screening, seniorům na vitamíny, na péči o duševní zdraví nebo ženám po rakovině prsu. Vyplývá to z odpovědí zástupců zdravotních pojišťoven v anketě ČTK. Podle zákona mohou pojišťovny do svých fondů prevence převádět peníze za penále či pokuty, nově ale všechny také až pět promile z vybraného pojistného.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která dosud neměla možnost fond prevence plnit i z pojistného, podle mluvčí Viktorie Plívové plánuje mezi svých zhruba 5,9 milionu pojištěnců rozdělit až miliardu korun. Dva nové příspěvky pojišťovna podmiňuje preventivní prohlídkou v předchozích dvou letech u praktického lékaře nebo screeningovým vyšetřením, které má odhalit některý z nádorů. Za prevenci mohou lidé získat 500 korun na dentální hygienu, za screening 1000 korun na rehabilitační aktivity, jako jsou masáže či návštěvy sauny.

Kvůli růstu cen potravin či zdravotnických prostředků navyšuje VZP příspěvky na bezlepkovou a nízkobílkovinnou dietu nebo na pomůcky pro diabetiky. Ti mohou nově navíc získat až 3000 korun na péči o nohy, které cukrovkou velmi trpí. Více peněz vyplatí VZP rovněž těhotným a ženám po porodu, na pohybové aktivity dětí nebo očkování proti chřipce.

Pojišťovny přistupují k příspěvkům různě. Některé vypíší oblasti prevence a pojištěnec může čerpat ve všech, jiné stanoví částku, kterou může uplatnit na jednu oblast podle svého výběru. Obvykle jde o sport, nepovinná očkování nebo nehrazená vyšetření. Více příspěvků nebo vyšší částky mají děti, těhotné či dárci krve.

Druhá největší Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR má 1,35 milionu pojištěnců. Podle mluvčí Jany Schillerové dělí příspěvky na základní, které jsou 500 korun pro dospělé a 1500 korun pro děti, a bonusové pro další oblasti jako duševní zdraví, odvykání kouření, specifické diety nebo zdravotní pomůcky. Nově je v letošním roce možné čerpat až 4000 korun na psychoterapeutické a logopedické vyšetření, pojišťovna také navýšila na 7000 korun příspěvek pro dárce kostní dřeně a 10.000 korun pro dárce orgánů. Vypsala i tři příspěvky, které lze čerpat jen v daném období. V dubnu jde o pomůcky na dentální hygienu, v létě příspěvky na sportovní pobyty dětí a v říjnu na vitamíny.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) má přibližně 1,31 milionu pojištěnců. „Na preventivní programy pro letošní rok ČPZP vyčlenila 340 milionů korun, což je o 50 milionů více než loni,“ uvedla mluvčí Elenka Mazurová. Novinkou je příspěvek až 2000 korun pro ženy po léčbě rakoviny prsu. ČPZP také zvýšila částky některých příspěvků a přidala nové pro celiaky nebo na prevenci obezity i pro dospělé. Například dětským pacientům s cukrovkou zvýšila částku čtyřnásobně. Příspěvek na doplňky stravy mohou letos čerpat lidé starší 60 let, dříve byl od 65 let.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) podle mluvčí Nicol Lenertové letos zvýšila příspěvek pro těhotné a novorozence na 3000 korun, částka na sportovní aktivity je nově 1000 korun pro děti a 500 korun pro dospělé, spoluúčast pojištěnce na celkové částce musí být nejméně 50 procent. Nově nabízí pojišťovna, která má 730.000 pojištěnců, také příspěvek až 500 korun na vitamíny pro seniory nad 70 let. Ve své mobilní aplikaci má také možnost konzultace s lékaře na dálku.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) má zhruba 700.000 pojištěnců. Od loňského listopadu jim podle tiskové zprávy nově nabízí příspěvek z fondu prevence na duševního zdraví z programu Zdravá duše, z něhož je platit logopedii, psychoterapii, prevenci poruch paměti, ale také on-line program podpory osobní spokojenosti. Navýšené proti roku 2022 byly částky na očkování nebo pohybové aktivity. U dětí se částka zvýšila z 500 na 1000 korun za rok, čerpat pro ně mohou rodiče také příspěvek na snímatelná rovnátka, dosud byl jen pro trvalá.

Pojišťovna RBP, dříve Revírní bratrská pokladna, která má asi 430.000 pojištěnců, podle mluvčího Ivo Čelechovského navýšila částku na prevenci o desetinu na 110 milionů korun. Pojištěnci mohou nově využít až 2500 korun nad základní tisícikorunový příspěvek na psychoterapii či podobnou péči. Nově pojišťovna přispívá mimo jiné na komplexní onkologickou prohlídku, genetické vyšetření před plánovaným těhotenstvím nebo na saunování. Rodiče mohou pro děti čerpat také až 700 korun na vyšetření fyzioterapeutem, které má předcházet vývojovým pohybovým vadám.

Nejmenší zaměstnanecká pojišťovna Škoda má asi 144.000 pojištěnců. Podle asistenta ředitelky pojišťovny Petra Kvapila navýšila částku, kterou má na příspěvky vyhrazenou, na 55 milionů korun. Loni to bylo 43 milionů. Vyšší jsou podle něj například příspěvky na očkování, speciální výživy, prenatální testování, zubní hygienu pro děti nebo ozdravné pobyty pro děti s nadváhou nebo onkologicky nemocné. Pojišťovna nově přispívá na jinak nehrazené úkony v péči o zrak, pomůcky pro diabetiky nebo dentální hygienu.

-čtk-