Martina Šochmanová bude znovu usilovat o post prezidentky České asociace sester. Foto: Radek Čepelák

Asociace sester si zvolí nové vedení, zřejmě bude podobné jako to stávající. Hlavním cílem se stane založení komory sester

Česká asociace sester si tento týden zvolí nové vedení. Od toho stávajícího se ale zřejmě příliš lišit nebude. Do devítičlenného prezidia totiž kandiduje deset lidí, z nichž devět tvoří prezidium končící. Svůj post přitom obhajuje i prezidentka Martina Šochmanová.

Volby do vedení České asociace sester (ČAS) se uskuteční elektronicky od 1. do 5. března. Loni na podzim přitom byli osloveni předsedové sekcí a regionů ČAS s tím, aby zasílali návrhy svých nominantů. Nominační období pak běželo od 15. září do 15. listopadu 2022.

Na post prezidentky opět kandiduje Martina Šochmanová, která byla zvolena i ve dvou předcházejících čtyřletých volebních obdobích.

„Myslím si, že se díky prezentaci ČAS daří více zviditelnit profesi sester a nelékařů. Úspěchem je jistě navázání komunikace s předsedy odborných lékařských společností a diskuze nad navýšením kompetencí sester. Úspěchem je jistě i to, že zástupce nelékařských profesí je členem Vědecké rady ministra zdravotnictví a také členem jeho poradního týmu. Veškeré legislativní úpravy se dějí ve spolupráci s ČAS, a to je jistě cesta správným směrem. V neposlední řadě se povedlo uzákonit preskripci zdravotnických pomůcek sestrami,“ shrnuje úspěchy končícího volebního období Šochmanová. V poslední době se také podle ní povedlo sesterskou profesi zviditelnit, když si během pandemie laická i odborná veřejnost uvědomila, jak je povolání nelékařů důležité a v mnohém nezastupitelné.

Pokud bude Martina Šochmanová znovu zvolena, bude usilovat o založení komory sester.

Tématem bude komunikace i zvyšování prestiže

Do devítičlenného prezidia dále kandidují Naděžda Halecká, Veronika Hauerová, Lenka Kalábová (která doposud zastávala post viceprezidentky), Michaela Kolářová, Lucie Laurýnová, Mario Pytel, Zuzana Tomášková, Renata Tydlačková a Dana Vaňková.

Jediná Naděžda Halecká je přitom novou nominantkou. Rozhodla se kandidovat, protože chce přispět svými zkušenostmi ke zlepšení morálního ocenění sester v širší společnosti, předat své postřehy ze zahraničí a pomoci ke zvýšení úrovně sester v etické a psychologické oblasti. A co by byl její cíl, pokud by byla zvolena? „Naučit sestry správně a asertivně komunikovat mezi sebou a s pacienty. A také dostat do praxe techniky, které budou eliminovat skrytý mobbing a bossing na pracovištích,“ říká Halecká.

Všechny ostatní kandidátky do prezidia s výjimkou Zuzany Tomáškové si jako svůj hlavní cíl v nadcházejícím volebním období vytyčily vznik komory sester či nelékařských zdravotnických pracovníků. Tomášková by zase ráda dále spolupracovala s organizacemi na mezinárodní úrovni a přispěla tak k prestiži českého ošetřovatelství.

Vedle prezidia se budou volit také členové do revizní a disciplinární komise, které by měly mít po třech lidech. Do revizní komise se hlásí celé stávající složení, tedy Pavlína Kožušníková, Milena Nociarová a Marie Pekařová. V rámci disciplinární komise obhajuje post Jiří Černoch, vedle něj se pak o místa ucházejí tři nové kandidátky. Sylvie Janniová kandiduje do disciplinární komise, aby měla možnost přispět ke zvyšování prestiže, upevňování postavení zdravotnického povolání ve společnosti a aby mohla aktivně podporovat právní ochranu zdravotnických profesí.

„Ráda bych aktivně napomohla svým příkladem a prací ke zvyšování prestiže zdravotnických profesí ve společnosti a posilování a stabilizaci stavu zdravotnických profesí,“ načrtává Janniová.

Andreu Mašínovou vedla ke kandidatuře touha přispět k rozvoji ošetřovatelství, zvýšení prestiže sester, odstranění sociálních rozdílů a rozdílů ve finančním i nefinančním odměňování zdravotníků a v neposlední řadě i láska k oboru. V nadcházejícím období by se také ráda připojila k úsilí o založení komory sester.

Marie Sochůrková pak byla nominována do disciplinární komise regionem Praha. Po případném zvolení chtěla motivovat budoucí sestřičky, aby po absolvování studia neodcházely mimo zdravotnictví.

Česká asociace sester je dobrovolná profesní organizace, jejímž nejvyšším orgánem je Sněm předsedů sekcí a regionů. Dalším orgánem ČAS je Fórum delegátů, které volí devíti členné prezidium a revizní komisi.

-mk-