Foto: Radim Holiš, Wikimedia Commons

Ministerstvo začne řešit zajištění letecké záchranné služby po roce 2028

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) začne řešit zajištění letecké záchranné služby (LZS) po roce 2028. Vládě dnes předložilo žádost o přidělení mandátu. Vznikne pracovní skupina ze zástupců různých ministerstev, připraví strategii, uvádí MZd v předkládací zprávě k materiálu. V současné době zajišťují provoz vrtulníků armáda, policie a dvě soukromé společnosti. Firmám ministerstvo za roky 2021 až 2028 zaplatí 2,8 miliardy korun bez DPH. Bývalé vedení úřadu pod Adamem Vojtěchem (za ANO) zvažovalo zajištění LZS státním podnikem.

Na vytvoření dokumentu se budou podílet zástupci resortů dopravy, vnitra, obrany, financí, Úřadu vlády ČR a Asociace krajů ČR. „Ten by měl směřovat k návrhu zajištění této služby v dalším časovém období tak, aby bylo docíleno její bezproblémové návaznosti na současné období při zachování maximální míry bezpečnosti a kvality činnosti služby a jejího dalšího rozvoje,“ uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě k materiálu.

V šesti krajích zajišťuje vrtulníky pro záchranáře společnost DSA a ve dvou Air Transport Europe (ATE). DSA létá v Hradci Králové, Liberci a Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně, ATE v Olomouci a Ostravě. Armádní vrtulník obsluhuje Plzeň, policejní Prahu a střední Čechy. Základny nejsou ve Zlínském a Karlovarském kraji, kraje při uzavírání současné sedmileté smlouvy neúspěšně žádaly jejich zřízení.

Původním záměrem, který prosazoval i tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO), bylo zajištění letecké záchranné služby státním podnikem. Podle analýz by to ale nejspíš bylo nejen dražší kvůli nutnosti jednorázové investice do flotily vrtulníků, ale problém by byl také sehnat piloty, kteří se cvičí několik let. Roční provoz jednoho stanoviště stojí přibližně 43 milionů korun, provozovaná armádou a policií jsou dražší.

Podle dřívějších údajů ministerstva zdravotnictví připadá v ČR na jedno stanoviště letecké záchranné služby 1,055.000 obyvatel, v Rakousku 343.000 obyvatel a v Polsku 2,226.000 lidí. Záchranářský vrtulník vzlétá k pacientovi asi ve třech procentech nejzávažnějších případů. Jde například o vážné dopravní nehody, zástavy srdce, popáleniny nebo úrazy v nepřístupném horském terénu. Menší část práce leteckých záchranářů tvoří převozy pacientů mezi nemocnicemi. Zásahů bylo v roce 2021 asi 6500.

Provozovatelé stanovišť letecké záchranné služby:

Stanovištědo roku 20202021 – 2028
Prahapoliciepolicie
Jihomoravský krajpolicieDSA
KrálovéhradeckýDSADSA
Jihočeskýarmáda (Bechyně)DSA (České Budějovice)
ÚsteckýDSADSA
LibereckýDSADSA
VysočinaHATDSA
MoravskoslezskýHATATE
OlomouckýATEATE
Plzeňskýarmádaarmáda

zdroj: MZČR

-čtk-