Za shromažďování dat o zdravotním stavu lidí v izolaci zaplatí ministerstvo vnitra téměř milionovou pokutu

Kvůli neoprávněnému policejnímu zpracovávání údajů o zdravotním stavu lidí, kterým byla kvůli koronaviru nařízena izolace, potvrdil předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Jiří Kaucký ministerstvu vnitra pokutu téměř milion korun. Ta mu byla uložena loni v létě, ale rezort toto rozhodnutí napadl. „Vzhledem k závažnosti zjištěného pochybení, k množství osob, jejichž údaje byly zpracovávány i k dalším okolnostem daného případu je vyměřená částka 975.000 korun zcela přiměřená,“ konstatoval ředitel ÚOOÚ.

Případ se týkal přibližně dvou milionů lidí, kteří se covidem nakazili od 1. dubna 2021 do 8. března 2022. Podle ÚOOÚ policie shromažďovala osobní údaje o zdravotním stavu těchto osob plošně a preventivně, bez vazby na konkrétní prošetřovaný případ. Tím překročila pravomoci vyplývající ze zákona a spáchala přestupek. Podle zákona o Policii ČR smí taková citlivá data shromažďovat pouze tehdy, je-li to nezbytné kvůli šetření konkrétního trestného činu či přestupku, nebo při poskytování ochrany osob. Stanovisko úřadu nyní přezkoumal a následně potvrdil ředitel ÚOOÚ Jiří Kaucký.

„Orgány veřejné moci mohou uplatňovat svou moc pouze způsobem stanoveným zákonem. Toto platí vždy, tedy i za mimořádných okolností včetně pandemie. Zákon o Policii ČR neumožňuje plošné shromažďování takzvaných citlivých osobních údajů, k nimž patří i informace o zdravotním stavu. Jejich plošné zpracování, provedené navíc bez adekvátní informace určené osobám, jichž se takové údaje týkají, s sebou může nést velmi závažná rizika,“ konstatoval.

Policie svůj postup obhajovala potřebou pomoci při zajištění ochrany veřejného zdraví a kontrole vládních restrikcí.

Policie porušila i další povinnosti

Úřad pro ochranu osobních údajů upozornil i na porušení dalších povinností, které měla policie v souvislosti se zpracováním osobních údajů dodržet. „Zejména nebyla řádně splněna informační povinnost ve vztahu k osobám, jejichž údaje byly v souvislosti s prokázaným onemocněním covid-19 shromažďovány a zpracovávány. Dostatečná informovanost je přitom nezbytná právě proto, aby se dané osoby mohly proti neoprávněnému nakládání s jejich osobními údaji včas a adekvátně bránit,“ sdělil mluvčí ÚOOÚ Milan Řepka.

Osobní údaje lidí, kteří jsou po kontaktu s nakaženým v karanténě nebo po nákaze v izolaci, začala policie sbírat v dubnu 2021, více než rok po propuknutí pandemie. „Nelze tedy říci, že na provedení přípravných kroků, spočívajících v posouzení právního rámce i případných rizik plánovaného shromažďování těchto údajů, nebylo dost času,“ konstatoval Kaucký.

Místo policii pokuta ministerstvu

Policie argumentovala tím, že osobní údaje zpracovávala kvůli součinnosti s orgány ochrany veřejného zdraví a kvůli kontrole dodržování tehdejších opatření. Databázi policisté využívali ke kontrolám karantén a dodržování vládních restrikcí.

Úřad pro ochranu osobních údajů udělil pokutu ministerstvu místo republikové policii kvůli tomu, že ta nemá právní subjektivitu. V podobných případech může vyměřit sankci až deset milionů Kč. „Vzhledem k závažnosti zjištěného pochybení, k množství osob, jejichž údaje byly zpracovávány i k dalším okolnostem daného případu je vyměřená částka 975 000 korun zcela přiměřená,“ dodal Kaucký.

ČTK, -les-