Kamal Farhan (ANO). Foto: Radek Čepelák

Hnutí ANO: Vláda ignoruje nepřiměřeně dlouhé čekací doby

Posílení kapacit domácího farmaceutického průmyslu, důraz na rychlejší digitalizaci zdravotnictví, reforma psychiatrické péče, úprava kompetencí zdravotních sester nebo zvýšení dostupnosti lékařů ve všech regionech České republiky. To je pouze zlomek plánů na reformu zdravotnictví, které má ve svém prohlášení stínová vláda hnutí ANO. Zveřejněno bylo minulý týden, kdy své záměry ve zdravotnictví nastínila také nejsilnější vládní strana ODS na své ideové konferenci (informovali jsme zde).

„Premiér i ministr zdravotnictví ignorují otázku nepřiměřeně dlouhých čekacích dob na vyšetření, diagnostiku a plánované operace. Ministr zdravotnictví informace o čekacích dobách neshromažďuje ani neanalyzuje, natož aby hledal řešení tam, kde je situace nejkritičtější,“ stojí v prohlášení hnutí ANO. 

Vláda podle hnutí zaspala také v oblasti dodávek léčiv do České republiky. Změna lékové legislativy, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví, může dle stínové vlády „vyhnat“ levné léky z českého trhu a ostatní naopak zdražit.

Chybí prostředky ve veřejném zdravotním pojištění i důraz na prevenci

„Financování zdravotnictví vláda omezila snížením plateb za státní pojištěnce v roce 2022 o 14 miliard korun a nezohledněním rekordní výše inflace v roce 2023,“ je uvedeno ve zdravotnické kapitole prohlášení stínové vlády, jejímž garantem je stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan. Chybějící finanční prostředky se poté podle hnutí ANO projevují v nedostatečném nasmlouvání kapacit pro vyšetření, diagnostiku i zdravotní péči, a mohou se odrážet v problematické dostupnosti nejmodernějších léků pro širší skupiny pacientů. 

Co se týče preventivních prohlídek, podle opozičního hnutí současná vláda prevenci nepodporuje, a dokonce snížila také její rozsah. „Zrušením některých kategorií pracovně lékařských prohlídek (vláda) oslabila včasný záchyt některých onemocnění a upřednostnila lobbistické zájmy firem, které chtěly přestat platit prohlídky svých zaměstnanců, před zájmy ochrany veřejného zdraví.“

Babišova vláda dle svých slov úspěšně podpořila rozvoj Národního onkologického institutu a nastartovala projekty onkologické prevence nebo reformy psychiatrické péče, což však vláda v čele s premiérem Petrem Fialou nepodporuje dostatečně.

Od posílení domácího farmaceutického průmyslu až k lepší dostupnosti domácí péče 

Hnutí ANO v prohlášení uvádí celou řadu navrhovaných změn, které by měly pomoci českému zdravotnictví. Na prvním místě se jedná o posílení výroby léků na našem území, aby bylo dosaženo vyšší spolehlivosti a bezpečnosti dodávek. Důraz je kladen také na rychlejší digitalizaci ve zdravotnictví, kterou chce ANO zakomponovat do úhradové politiky zdravotních pojišťoven. 

Další bod představuje úprava kompetencí sester, které dle prohlášení vykonávají příliš málo kvalifikovanou práci na to, jaké požadavky na ně dnes klade vzdělávací systém. Specializační vzdělávání lékařů by se mělo změnit také, protože jeho současná podoba je příliš dlouhá a komplikovaná. 

Zavedení systému celostátního sledování čekacích dob, který by umožnil zjistit nepřiměřeně dlouhé čekací doby na vyšetření, diagnostiku a operace, by byl podle stínové vlády podkladem pro aktivní opatření Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. 

V neposlední řadě si hnutí klade za cíl zvýšení dostupnosti stomatologů a praktických lékařů pro dospělé, děti a dorost a gynekologů ve všech regionech České republiky a zlepšení dostupnosti domácí péče a následné péče pro pacienty po operacích a seniory. 

-ns-