Slavnostní otevření Centra duševní rehabilitace v Berouně. Foto: Michaela Koubová

Otevřeno. Centrum duševní rehabilitace nabídne nejkvalitnější péči

Dvě stanice akutní péče, tři stanice specializované psychoterapeutické péče, tři denní stacionáře, ambulanci, ale třeba i zázemí pro terapii virtuální realitou, fototerapii nebo muzikoterapii – to vše nabízí rozsáhlý komplex Centra duševní rehabilitace, které dnes firma AKESO otevřelo ve středočeském Berouně za 1,2 miliardy, v němž bude pracovat řada renomovaných tuzemských psychiatrů a psychologů.

Centrum duševní rehabilitace nabídne až 200 lůžek v různých typech luxusních pokojů, jejichž podobu navrhli přední architekti, bude v něm pracovat až 400 zaměstnanců a jednou z technických vymožeností je i to, že celý komplex nabízí inovativní osvětlení respektující přirozené biorytmy lidského těla – světelná intenzita se mění podle fází dne. Pokoje nabízí také revoluční bezpečnostní prvky chránící zdraví pacientů, například okna, jejichž rozbitím nevznikají střepy.

Přínos nového centra je i v tom, že jihozápadně od Prahy dosud nebylo žádné psychiatrické zařízení, kam by bylo možné převážet pacienty. Z Berounska tak museli jezdit do 80 kilometrů vzdálených Dobřan.

Prohlídky prostor nově otevřeného centra se zúčastnili hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a premiér Petr Fiala. Objektem je provedl psychiatr Centra duševní rehabilitace Martin Hollý.

„Péče o duševní zdraví patří obecně mezi slabší prvky českého zdravotnictví, takže je takové zařízení určitě potřeba,“ řekl na slavnostním zahájení premiér Petr Fiala. „Toto centrum je naprosto unikátním příkladem centra, jaké potřebujeme. Jde o rozsáhlý komplex, který pacientům nabídne nejnovější postupy a terapie a bude patřit k nejvyspělejším pracovištím svého druhu ve střední Evropě. Můžeme ocenit jeho architekturu a celkové prostředí, které velmi přispěje k tomu, aby se tu lidé cítili dobře,“ řekl premiér. A dodal: „Pan Sotirios Zavalianis a jeho holding AKESO si zaslouží velký dík za to, že se nevzdali svého snu a že se jim navzdory všem problémům podařilo tento projekt dokončit.“

Ministr ocenil kvalitu i dostupnost

„Zdravotnická zařízení se nerozdělují podle typu zřizovatele, ale dělí se na dostupná a nedostupná a kvalitní a nekvalitní. Jsem si jistý, že toto zdravotnické zařízení bude kvalitní – nejen podle toho, jak to tu vypadá, ale i na základě toho, kdo tu bude pracovat. A jsem si jistý, že bude také dostupné,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, který ocenil, že se Centrum duševní rehabilitace nezaměřuje jen na dospělé pacienty, ale i na adolescenty. „Za celou vládu mohu slíbit, že nikdy nebudeme dělat rozdíl mezi vlastníky a zřizovatele, ale vždycky podpoříme kvalitu. Slibuji, že – tak jak v minulosti nebývalo zvykem – všechny dotační tituly z IROPu a z evropských peněz budou vždy otevřené pro všechny subjekty ve zdravotnictví, které jsou připraveny a ochotny nabízet kvalitní a dostupnou péči,“ uvedl ministr.

Prohlídka prostor pro fototerapii.

„Jsem nesmírně ráda, že vznikla tato největší investice do zdravotnictví ve Středočeském kraji v poslední době. Že vznikl objekt, který dokáže velmi významně pomoci těm, kteří pomoc potřebují,“ řekla na slavnostním otevření hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

„Tělo dokážeme léčit celkem dobře, horší je to ale s duší. Výstavba centra nám tedy umožní poskytovat psychiatrickou a psychoterapeutickou péči lidem, kteří se potýkají s duševními obtížemi. A těch v současnosti rapidně přibývá,“ uzavřel předseda představenstva AKESO holding Sotirios Zavalianis.

Jakub Němec