Ilustrační foto: Pixabay

Ve Španělsku vznikl prototyp umělé dělohy

Vědci ve Španělsku představili prototyp umělé dělohy, která by v budoucnu mohla pomoci extrémně nedonošeným dětem. Přístroj, který udržuje plod v ochranném prostředí a dodává mu živiny přes pupečník, by měl poskytnout potřebný čas pro zvýšení zralosti plic, trávicího traktu nebo mozku, a zvýšit tak šance předčasně narozených dětí na zdravý život. Napsala o tom dnes agentura Reuters.

Na výzkumném projektu centra BCNatal se podílí desítky odborníků, kteří zatím umělou dělohu testují na zvířecích mláďatech. Nedonošená jehňata v něm dokázali udržet při životě 12 dní.

„Snažíme se vyvinout systém, který nám umožní pečovat o plod mimo tělo matky, ale v podmínkách podobných jako by bylo uvnitř: s dýcháním přes pupeční šňůru… krmením přes pupeční šňůru, obklopené tekutinou s konstantní teplotou,“ řekl Reuters šéf projektu Eduard Gratacós. Podle něj se systém snaží vylepšit lékaři mnoha různých specializací i inženýři. „Je to výzva a jde o velmi choulostivý úkol, když chcete přelstít přírodu a něco takového umožnit,“ dodal. Doposud se povedlo udržet zvířecí plody naživu po dobu 28 dní, a to skupině vědců z Filadelfie.

„Ačkoli je to vzrušující vývoj, umělá placenta není určena k tomu, aby nahradila přirozenou placentu,“ uvedla specialistka na pediatrii a dětskou neonatologii Kelly Wernerová z Kolumbijské univerzity. Dodala, že i navzdory pokrokům bychom stále měli vynaložit veškeré úsilí na podporu zdraví matek a snížení rizikových faktorů, které vedou k předčasnému porodu.

Za extrémně nedonošené se pokládají novorozenci, kteří se narodí už po šesti měsících těhotenství nebo ještě dříve. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že takových dětí v roce 2019 zemřelo po celém světě na 900 tisíc.

-čtk-, -red-