Ilustrační foto: Pixabay

Fakultní nemocnice: Změny v přesčasech nás donutí reorganizovat

Pražské fakultní nemocnice teprve analyzují možné dopady novely zákoníku práce, kterou dnes podepsal prezident Pavel a která zavádí možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Některé zvažují, že budou nuceny změnit provoz na směnný a očekávají nutnost kompletní reorganizace práce lékařů na klinikách. Vyjádření nemocnic přinesla ČTK.

Kvůli ustanovení o dodatečných dobrovolných přesčasech zdravotníků část lékařů pracujících v nemocnicích pohrozila, že je přestane sloužit. Pražské fakultní nemocnice zatím nevidí situaci dramaticky a v odpovědích byly spíše zdrženlivé.

„V současné době dopady novely zákoníku práce na provoz jednotlivých oddělení v naší nemocnici podrobně analyzujeme,“ uvedla mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. Podobně odpověděla i mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Nemocnice podle ní čeká na metodický dokument, který k novele slíbilo nemocnicím dodat ministerstvo zdravotnictví.

Novelu si nechávají analyzovat také ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. „Bude třeba kompletní reorganizace práce lékařů na klinikách, kde probíhají pohotovostní služby. Abychom dodrželi zákon, bude pravděpodobně třeba zavést částečně či kompletně směnný provoz, jako je tomu u sester,“ sdělila mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Některé nemocnice se k situaci zatím vyjadřovat nechtějí. „Nechceme předjímat situaci v této věci. Vyjádření poskytneme, až bude jisté, jaká situace po 1. prosinci 23 nastane,“ uvedla vedoucí oddělení marketingu a PR Fakultní nemocnice Motol Jana Krejčí Merxbauerová. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík nicméně změny hájí. Lékaři po škole, kteří se musí dál vzdělávat, podle něj mají vysoká platová očekávání a zároveň čekají, že se vše naučí za osmihodinové pracovní směny.

Změna zákona nově zakazuje i tyto dosud běžné 24hodinové pracovní směny, které lékaři slouží. Nově budou moci sloužit maximálně 12hodinové směny, poté budou muset jít domů. Podle čtvrtečního vyjádření předsedy Lékařského odborového klubu Svazu českých lékařů Martina Engela to lékařům nemusí vyhovovat, protože budou mít prací narušené i dny, kdy by dříve měli volno, a budou se tak muset do práce vracet častěji.

ČTK