Ilustračné foto: Freepik

Nová „novela novely“ zákoníku práce je ještě horší než původní, stěžují si lékaři  

Schůzka zástupců Sekce mladých lékařů ČLK, Spolku Mladých lékařů, Odborového svazu ve zdravotnictví a Lékařského odborového klubu se zástupci ministerstva zdravotnictví a ministerstva práce a sociálních věcí, která se týkala přestavení nového znění novely zákoníku práce, mladé lékaře z obou táborů nepřesvědčila o tom, že by jim nová novela měla přinést lepší podmínky v práci. Shodují se na tom, že předložená novela je ještě horší než ta původní.

Podle informací Spolku Mladých lékařů by mělo dojít k zavedení termínu „24hodinová směna“ díky speciálnímu paragrafu, který by se týkal jen zdravotnictví. „Naplnily se naše nejhorší obavy o znění novely zákoníku práce. Nová novela novely zákoníku práce je ještě horší variantou než předchozí verze. Pro všechny, kdo sloužíte 24hodinové služby to znamená méně peněz a větší pravomoc zaměstnavatele nad vaším životem,“ uvádí Spolek na svém webu.

Ani Sekce mladých lékařů ČLK není s výsledkem schůzky spokojená. „Očekávali jsme předložení paragrafového znění zamýšlené novely zákoníku práce, k čemuž nedošlo. Místo toho nám bylo představeno několik „modelových týdenních rozpisů práce“ podle ministerstvem zamýšlené právní úpravy,“ stojí ve vyjádření SML ČLK. Předložený model se podle jejích zástupců rozchází s realitou práce ve zdravotnictví a paradoxně je ještě méně výhodnější než dosavadní praxe.

Podle vyjádření Spolku Mladých lékařů by 24hodinová směna měla být plánovaná, tudíž bez příplatků za přesčas. Navíc ji bude možné nařídit, a to i v případě zkráceného úvazku, což doteď možné nebylo. Sekce mladých lékařů ČLK zase upozorňuje na to, že implementace 24hodinových směn do české legislativy přináší mnoho nevyřešených problémů – není shoda na tom, jakým způsobem by měly být tyto směny lékařům kompenzovány.

„S důvody našeho nesouhlasu, kterými jsou zejména ekonomické a pracovněprávní dopady, zhoršení pozice lékařů se zkrácenými úvazky, jsme přítomné zástupce ministerstva seznámili,“ doplňuje své stanovisko Sekce mladých lékařů ČLK.

-ns-