Ilustrační foto: Pixabay

V některých nemocnicích vypověděla přesčasy i polovina lékařů

V nemocnicích po celé republice odvolaly souhlas s prací přesčas tisíce nemocničních lékařů. Situace v jednotlivých zdravotnických zařízeních je ale různá. Vedení nemocnic většinou čeká, jak dopadnou jednání mezi ministerstvy a Sekcí mladých lékařů České lékařské komory (ČLK), která kritizuje novelu zákoníku práce. Důvodem je skutečnost, že zavedla až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, což je proti dřívějšímu stavu dvojnásobek. Jak jsou na tom jednotlivé nemocnice?

V pěti nemocnicích zřizovaných Středočeským krajem podalo do středy výpověď z dohod o práci přesčas zhruba 250 lékařů. Například v příbramské nemocnici je to polovina všech lékařů. V některých nemocnicích zatím vedení žádné výpovědi neobdrželo, lékaři je ale avizovali. Omezit by to mohlo plánovanou péči, akutní péče podle oslovených nemocnic ohrožená není. „Máme na stole zhruba 250 potvrzených výpovědí dohod o práci přesčas. Další jsou v jednání, ale stále není rozhodnuto,“ uvedl hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) bez podrobností, o které krajské nemocnice jde. 

V krajské příbramské nemocnici podalo výpověď z přesčasové práce 76 lékařů, což je zhruba polovina všech tamních lékařů. Kolínská nemocnice, která rovněž spadá pod kraj, zatím nezaznamenala výpověď z přesčasové práce u žádného ze zhruba 220 lékařů. „Avízo, že jich může být až několik desítek, máme,“ dodal ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi má zatím výpovědi pouze ohlášené, a to u zhruba 50 lékařů. „Skutečně ji ale nikdo nepodal, přesto se připravujeme na několik variant,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová. „Očekáváme, jaký bude výsledek v pátek po jednání pana ministra,“ dodala. V nemocnici pracuje 257 lékařů. Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje necelých 400 odvolání souhlasu s prací přesčas. Hradecká FN je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní téměř 900 lékařů.

Sova: Kdybychom dodržovali zákoník práce, zdravotnictví nefunguje

Situace je vážná i v moravských nemocnicích. Svatoanenská nemocnice v Brně (FNUSA) eviduje na 160 výpovědí z přesčasové práce. Podle mluvčího Jiřího Erlebacha vedení nemocnice jedná s vedením klinik a oddělení a snaží se připravit řešení, aby se neomezila péče o pacienty. Dodal, že přesčasová práce lékařů je u každého individuální, ale že se nemocnice vždy snaží postupovat v souladu s platným zákoníkem práce.

Vypovězení dobrovolných přesčasů se týká také Fakultní nemocnice Brno, akutní péče bude podle vedoucí komunikace Lenky Martinkové zajištěna. Přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno Milan Sova sdělil, že výpověď přesčasů ovlivní organizaci práce, ale ne péči o pacienty. „Lékaři stárnou a v příštích letech budou odcházet silné ročníky, problém se bude prohlubovat. Kdybychom dodržovali zákoník práce, tak zdravotnictví nefunguje tak jako dnes,“ poznamenal.

V nedaleké Nemocnici Milosrdných bratří lékaři od letošního ledna do srpna v průměru lékaři odsloužili 344 hodin přesčasů, na prosinec je zatím nikdo nevypověděl. Jiný případ je v brněnské Úrazové nemocnici, kde je od prosince vypovědělo 40 ze 61 lékařů. V krajské Nemocnici Vyškov dalo výpověď z přesčasové práce 64 ze 131 lékařů.

Pozadu nezůstali ani ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde podalo výpověď z přesčasů asi 30 procent z celkových 223 lékařů. V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně nebude od prosince pracovat přesčas asi 60 lékařů ze 400. Řada dalších prý protest zvažuje. Kolegové z nedaleké Vsetínské nemocnice podpořili celostátní protestní akci počtem 20 lékařů z různých oddělení. Vážnější situaci zaznamenali v Nemocnici Jihlava, kde z téměř 300 lékařů podalo výpověď prosincových přesčasů přibližně 140 z nich, tedy téměř polovina.

Osamocený protestující v Novém Městě na Moravě

Ústecká Krajská zdravotní, která spravuje sedm nemocnic v kraji a zaměstnává přes tisícovku lékařů, eviduje, že se do celorepublikového protestu zapojilo 166 z nich. Její zástupci zároveň připomněli, že mzda všech zaměstnanců sedmi nemocnic v KZ od 1. července vzrostla o sedm procent.

Ne všechny nemocnice se kvůli výpovědím přesčasů ocitají v tísni. Například nemocnice v Novém Městě na Moravě podle mluvčí Heleny Zelené Křížové eviduje výpověď přesčasů v prosinci u jediného lékaře.

Novelu zákoníku práce platnou od října kritizuje Sekce mladých lékařů České lékařské komory. Důvodem je, že zavedla až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, což je proti dřívějšímu stavu dvojnásobek. Ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbili, že to ze zákona další novelou odeberou. Lékaři ale žádají spolu se snížením množství přesčasů na původní úroveň také navýšení platů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Jinak nechce více než 5000 z nich v prosinci na tyto přesčasové služby navíc nastoupit. Novela také zakazuje dosud tolerované 24hodinové směny, které ale zákoník práce neznal. Lékaři podmínili odvolání protestu i zachováním možnosti těchto 24hodinových směn.

-čtk- -fk-