Vedoucí Czech HTA oddělení biomedicínské fakulty ČVUT Aleš Tichopád. Foto: Radek Čepelák

Tichopád: Zdravotně-ekonomické analýzy ukazují, jak prodlužovat životy a uspořit peníze

Užití zdravotně-ekonomických modelů je zásadní v rozhodování vlád i nadnárodních organizací v mnoha klíčových oblastech zdravotnictví. Pomáhají jim v tom specifické modely, které v globálu vyhodnotí zdravotní přínos pro pacienty i pro zdravotnický systém a společnost. Na příkladu očkování proti HPV to ve své přednášce na summitu Ekonomika zdravotnictví vysvětlil vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád. „HPV vakcinace u žen i u mužů přidává roky života v plném zdraví, vyšší míra proočkovanosti také snižuje úmrtnost na rakovinu. Vakcinace je levnější variantou než scénář bez vakcinace a je vysoce nákladově efektivní,“ popsal Tichopád.

Intervenční programy využívající farmako-ekonomické – jinak řečeno zdravotně-ekonomické modely – se dnes podle Tichopáda mohou týkat primární, sekundární i terciární prevence i screeningu. „Oblastí, v níž se nejvíce díváme na dlouhodobé efekty intervencí nebo prevencí, je ale oblast vakcín,“ uvedl svou přednášku na summitu Zdravotnického deníku Tichopád, který připomněl, že vakcíny jsou klíčovými nástroji v prevenci nemocí a mají dlouhou historii v záchraně životů a snižování šíření různých onemocnění.

První části summitu se zúčastnili (zleva) jednatel Porta Medica Jakub Král, ředitel odboru regulace cen a úhrad ministerstva zdravotnictví Tomáš Troch, ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO František Vlček, ředitel odboru úhrad zdravotních služeb VZP Jiří Mrázek, člen Národní ekonomické rady vlády Pavel Hroboň a vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád.

Princip nákladové efektivity – a to nejen v oblasti vakcín – aplikujeme, protože hledáme nejlepší hodnotu za své peníze, vysvětlil Tichopád obecný princip zdravotně-ekonomických analýz. Jako rozhodující lze přitom označit parametr ICER (incremental cost-effectiveness ratio), který ukazuje, kolik platíme za celospolečenské zdraví navíc. Zdravotnické organizace a vlády tedy podle tohoto principu zvažují náklady na vakcinaci ve srovnání s přínosy prevence nemocí. „Na zdravotní ekonomice je krásné, že ji lze aplikovat univerzálně napříč různými oblastmi zdraví, a můžeme porovnávat různé stavy a nemoci, protože máme univerzální parametr kvality života, který pak přepočítáváme na čas,“ popsal Tichopád.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu Jan Skopeček, stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška během panelové diskuse.

U vakcinací je podle něj situace komplexnější v tom, že se s analýzou nezačíná „na zelené louce“. Vakcinační plán je často již implementován, může ale být nedostatečný. „Nějaká část společnosti už je například naočkována vakcínou, která je méně valentní. Přichází nová vakcína a má smysl zvažovat, jestli má ještě upgrade valence v populaci smysl,“ uvedl Tichopád jako příklad.

Co na kalkulačce nespočítáte

Onemocnění ale i navzdory vakcinaci často existuje a představuje pro společnost břemeno. „A pak se nabízejí modality dalšího vývoje, kdy můžeme zvažovat, že budeme vakcinovat starší lidi, nebo lidi mladší než ty určené, nebo vakcinaci rozšiřovat do rizikových populací a podobně,“ vysvětlil Tichopád. A dodal: „Vždycky musíme počítat s tím, že se v čase bude určitým způsobem vytvářet nová populace toho patogenu, bude docházet k jeho ekologickému vývoji. A to jsou věci, které nejsme schopni kognitivně pojmout způsobem, že bychom si je spočítali na kalkulačce. Používáme proto komplexní modely. A práce na nich je velkou výzvou.“

Diskuse v kuloárech. Vlevo vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád, vpravo ředitel Kanceláře zdravotního pojištění Ladislav Švec.

Iniciativy k vytváření těchto modelů podle Tichopáda existují, jsou poměrně silné a vycházejí z různých skupin, které se touto oblastí zabývají. „Dnes už nelze zpochybňovat, že zdravotně-ekonomické modely jsou tou správnou cestou. Představují základ pro rozhodování o vakcinačních programech po celém světě. Akceptuje je i WHO a další organizace, aby se rozhodovaly, do jaké míry proočkovávat populaci, a aby vytvářely globální vakcinační strategie,“ uvedl Tichopád, který se sám nedávno zúčastnil iniciativy, která vznikla z podnětu České farmakoekonomické společnosti a jejímž cílem bylo ukázat ministerstvu zdravotnictví postup, který by mohl konsolidovat, jak k analýzám v oblasti vakcinace přistupovat.

Hovoří jednatel Porta Medica Jakub Král. Naslouchá Tomáš Troch z ministerstva zdravotnictví a František Vlček z holdingu AKESO.

Dramatický pokles nákladů při stoupající míře proočkovanosti

Aleš Tichopád na summitu uvedl i konkrétní příklad z praxe. „Téma, které jsem měl tu čest obhajovat v Senátu, je očkování vakcínou proti HPV – lidskému papilomaviru. Využili jsme právě jeden zdravotně-ekonomický model, který nám ukázal, že proočkováním populace devítivalentní vakcínou výrazně zvýšíme QALY, což je ekvivalent jednoho roku získaného života v plném zdraví. Takže to má smysl a má smysl s vakcinací vstupovat do již částečně provakcinované populace,“ popsal Tichopád. Jak se QALY zvyšuje s vyšší proočkovaností populace ukazuje tento graf:

Zdroj: ČVUT / Prezentace Aleše Tichopáda

Zdravotně-ekonomické modely zároveň dokazují, že s vyšší mírou vakcinace, klesají i celkové náklady systému – tedy náklady na vakcíny, screening, léčbu prekanceróz a karcinomů. Zvýšení proočkovanosti ze stávajícího stavu na cílovou hladinu 90 procent je přitom vysoce nákladově efektivní jak u mužů, tak u žen. „Je to i tím, že HPV vyvolává skutečně závažné onemocnění a systému způsobuje zásadní náklady,“ uvedl Tichopád. Dramatický pokles nákladů při stoupající míře proočkovanosti ukazuje následující graf:

Zdroj: ČVUT / Prezentace Aleše Tichopáda

Naprosto zásadní je míra proočkovanosti i pro výši nepřímých nákladů, tedy nákladů způsobených úmrtím před dosažením důchodového věku. Pokud by populace nebyla proti HPV očkovaná vůbec, byly by oproti dnešnímu stavu u žen více než třikrát vyšší a u mužů téměř dvakrát vyšší. Ještě výraznější rozdíl oproti dnešnímu stavu by ale znamenalo dosažení cílové hladiny proočkovanosti 90 procent u obou pohlaví – nepřímé náklady by v takovém případě podle zdravotně-ekonomického modelu byly oproti dnešnímu stavu osmkrát nižší u žen a dokonce devětkrát nižší u mužů.

Modely ukazují také to, že očkování má výhody i pro opačné pohlaví. „Vyšší míra vakcinace u mužů posunuje QALY u žen a naopak,“ vysvětlil Tichopád. A doplnil, že krom QALY benefituje opačné pohlaví i sníženou úmrtnosti a snížením ztracených roků života pro předčasnou úmrtnost. Pro příklad: 37 procent případů rakoviny způsobené HPV u mužů lze předejít, pokud bude očkováno 60 procent žen.

Jasné benefity záchytného očkování

Zásadní podle Tichopáda je, že záchytné očkování – tedy očkování zahájené v adolescenci – přináší další benefity. „Máme možnost očkovat dvěma hrazenými dávkami, přičemž si pacient hradí dávku třetí, nebo třemi placenými dávkami (ve věkové kategorii 15 – 21 let). A všechny parametry, na které se díváme, fungují tím správným směrem v obou schématech. Bez vakcinace je nižší QALY, které stoupá s provakcinováním větší části populace, zároveň klesají přímé i nepřímé náklady. A platí, že čím více je provakcinovaných, tím větší to má efekt,“ popsal Tichopád.

Panelisté čtvrtého bloku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví. Zleva primátor města Ostrava Jan Dohnal, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, předseda výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu Roman Kraus, generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a primátorka města Brna Markéta Vaňková, která se připojila on-line. Foto: Radek Čepelák

„Za ministerstvo zdravotnictví mohu říci, že očkování je pochopitelně na místě. A pokud se daří prokazovat nákladovou efektivitu, tím spíše. To je rozhodně cesta dopředu,“ řekl v diskusi posledního bloku summitu náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL), který také upozornil na to, že je v České republice obrovským problémem regionální disproporce očkování. Prodloužení „očkovacího okna“ kvitoval i stínový ministra zdravotnictví a poslanec Kamal Farhan (ANO). „Může to vést až k eradikaci HPV a může to mít sekundárně i ekonomický vliv i pro pojišťovny. Takže souhlasím, že je to ta správná cesta,“ řekl Farhan.

„HPV vakcinace tedy přináší řadu zásadních výhod – u žen i u mužů přidává roky života v plném zdraví, vyšší míra proočkovanosti také snižuje úmrtnost na rakovinu. Vakcinace je levnější variantou než scénář bez vakcinace a je vysoce nákladově efektivní. Očkování vakcínami proti HPV tak přináší signifikantní benefity jak pro pacienty tak pro ostatní zúčastněné strany,“ shrnul závěry své přednášky vedoucí Czech HTA oddělení Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Aleš Tichopád.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Panelisté třetího bloku summitu. Zleva ředitel KZP Ladislav Švec, vedoucí zdravotního odboru Ústeckého kraje Petr Severa, ředitel Fakultní nemocnice u Svaté Anny Vlastimil Vajdák, ředitel Medsol Antonín Havlíček, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Zdeněk Švanda, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro zdravotnictví Pavel Pavlík, náměstek ředitele VZP Jan Bodnár, ředitelka odboru evropských fondů a investičního rozvoje ministerstva zdravotnictví Kateřina Grygarová, ředitel odboru nad zdravotním pojištěním ministerstva zdravotnictví Jan Zapletal a předsedkyně zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven Renata Knorová a šéfredaktor Zdravotnického deníku, který zároveň summit moderoval, Tomáš Cikrt.
Na summit dorazila i šéfka SZÚ Barbora Macková.