Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek. Foto: Radek Čepelák

Zredukujme síť jipových lůžek jako v Německu, vyzývá ředitel ÚZIS Dušek

Plánování personálních kapacit je teď na prvním místě všeho, co bychom měli dělat. Jedním z řešení je restrukturalizace sítě JIP ve prospěch následné a dlouhodobé péče. Na konferenci Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) CZ-DRG 2023 to uvedl ředitel instituce Ladislav Dušek.

Kudy půjde dál akutní lůžková péče v Česku? Je jisté, že její objem v České republice významně klesá, a to ve prospěch péče ambulantní. Vyplývá to z dat, která na konferenci Ústavu zdravotnických informací a statistiky CZ-DRG 2023 představil Ladislav Dušek. Zkracující se hospitalizace nevyhnutelně povedou k většímu objemu jednodenní péče. To však situaci nezachrání. „Do roku 2040 se zdvojnásobí počet lidí žijících ve věku 80 let a více. Jenom obslužnost zdravotnickou záchrannou službou pro občany ve věku 75 let a více během příštích deseti let naroste o 72 procent. O nejvíc těžce nemocné seniory se bude starat nejméně lidí, “ představil na konferenci alarmující demografický vývoj Dušek.

Jako jedno z řešení personální krize se podle něj nabízí restrukturalizace sítě jednotek intenzivní péče ve prospěch péče následné a dlouhodobé. „Mám-li věřit tomu, že celá nemocniční síť je držena na základě přesčasových hodin lékařů, které jsou v objemu péče, která je nehumánní, zredukujme tuto síť,“ řekl k tomu a poskytl další nepříznivá data: „Máme nasmlouváno 5710 jipových lůžek, zatímco Němci jich mají o 30 až 40 procent méně. Nemáme na ta nasmlouvaná lůžka náhodou alokovaný i personál? Jestli to necháme ve stávajícím stavu, neustojíme to.“

Tikající bombou jsou sestry

Obrovský problém představují v oblasti personálního zabezpečení hlavně všeobecné zdravotní sestry, jejichž otázka byla v současné situaci podle Duška bohužel přehlušena požadavky mladých lékařů. „Oproti roku 2010 máme pořád ještě deficit proti personální vyhlášce zhruba tisíc úvazků jenom na akutní péči, a to není to nejhorší. Úvazky sester začínají klesat i v následné a dlouhodobé péči,“ nastínil Dušek a dodal, že už 12 tisíc sester je nyní v důchodovém věku, tudíž do příštích deseti let z práce odejdou.

„Za dalších deset až patnáct let bude v důchodovém věku bude tak velká masa nelékařského zdravotnického personálu, že to už nenahradíme. Tohle si nemůžeme dovolit,“ uzavřel.

-ns-