Obchodní ředitel farmaceutické divize Sprinx Systems Jiří Stránský. Zdroj: Facebook/Sprinx Systems

Využívejme data, která již máme, radí Stránský ze Sprinx Systems

Netřeba objevovat již objevené, měli bychom se naučit využívat to, co máme, říká v anketě Zdravotnického deníku obchodní ředitel farmaceutické divize ve společnosti Sprinx Systems Jiří Stránský. Platí to zejména o datech, které už je zdravotnický systém schopen sbírat. Navzdory některým problémům, které české zdravotnictví v minulém roce postihlo, však zůstává Stránský optimistický.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v minulém roce?

Není snadné vybrat jednu nejlepší a jednu nejhorší věc, která se ve zdravotnictví v roce 2023 stala. K dobrému trendu bezesporu patří zjednodušení vstupu na trh pro léky typu orphan (léky na vzácná onemocnění, pozn. red.) a vysoce inovativní přípravky. K tomu negativnímu trendu určitě patří vzájemné neporozumění si mezi lékaři a vedením resortu na téma platů a přesčasů, které může působit na auditorium mimo resort nepřehledně.

Co očekáváte od roku 2024?

Od letošního roku čekám, že nebude tak špatný, jak se uvnitř resortu obecně očekává. Jsem prostě optimista.

Jaké změny, které lze letos uskutečnit, by prospěly českému zdravotnictví?

Myslím že by pomohlo, kdybychom se občas místo deklaratorních prohlášení věnovali snaze o pochopení dat, která máme již nyní k dispozici. Nemuseli bychom tak objevovat Ameriku každý rok.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Moje profesní plány pro příští rok jsou velmi prozaické. Práce. Máme rozběhnutou řadu dlouhodobých projektů na téma ceny, slevy a bonusy a chceme je pro svoje klienty rozvíjet i v dalším roce.

-fk-