Ilustrační foto: Freepik

Diabetes na vzestupu, s prevencí pomáhají i lékárny

Počet pacientů s diabetem v posledních letech dramaticky narůstá, v současnosti je jich na světě 529 milionů, podle expertních odhadů (více zde) se ale může jejich počet do roku 2050 ztrojnásobit. V České republice žije více než milion diabetiků, více než 20 tisíc ročně jich na tuto nemoc umírá. Právě dnes přitom připadá na Světový den monitoringu diabetiků, který má akcentovat především prevenci. Preventivní sledování hladiny cukru v krvi má totiž zásadní význam pro včasné odhalení nemoci a pro zlepšení kvality života diabetiků. Roli prevence diabetu připomínají svými daty a poznatky také Všeobecná zdravotní pojišťovna a Česká lékárnická komora, která popsala, jak vypadá zapojení lékáren do screeningu.

S diabetem se léčí téměř 590 tisíc klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), tedy zhruba desetina všech klientů. Jejich počet přitom každoročně roste. V roce 2023 zaplatila tato pojišťovna za péči o ně téměř 9,8 miliardy korun, dvě třetiny z těchto nákladů připadly na úhradu léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Celkem 764 milionů korun vynaložila VZP na úhradu moderních glukózových senzorů, které lékařům umožňují nepřetržité měření hladiny cukru v krvi pacienta, připomíná největší tuzemská zdravotní pojišťovna v tiskové zprávě ke Světovému dni monitoringu diabetiků.

V současné době podle dat VZP rostou každým rokem náklady na péči o diabetiky, ale i náklady na zdravotnické prostředky, které tito pacienti využívají. Víc než polovinu z těchto nákladů tvoří úhrada senzorů a jejich příslušenství. „Senzory, které upozorňují pacienty na příliš nízkou nebo vysokou glykemii, hradíme v současné době pacientům s cukrovkou prvního typu,“ říká náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár. A připomíná, že vloni vstoupily na trh nové typy senzorů, které zajišťují další možné funkce například volitelné zvukové či vibrační alarmy.

Zdroj: VZP

Třikrát více prediabetiků zachycených prevencí

Podle některých zástupců odborné společnosti ovšem hrazení glukózových senzorů pro pacienty s diabetem prvního typu nestačí. „Vycházíme z doporučení evropské i americké diabetologické společnosti, v nichž jasně stojí, že diabetici druhého typu, kteří jsou na inzulínové léčbě třemi a více injekcemi denně, by měli mít glukózové senzory,“ uvedl k tomu loni na sympoziu Zdravotnického deníku Ekonomika a management diabetologie vědecký sekretář České diabetologické společnosti Jan Šoupal, s tím, že tyto úhrady pro diabetiky druhého typu, kteří tvoří 90 procent všech lidí nemocných cukrovkou, nabízí i sousední Německo, Rakousko a Polsko. Dodal, že je Česko i díky úhradám senzorů dlouhodobě celosvětově mezi prvními třemi zeměmi světa s nejlepší kompenzací diabetiků prvního typu.

VZP se podle svého vyjádření dlouhodobě snaží preventivními programy motivovat klienty ke zdravému životnímu stylu, a tím předcházet vzniku diabetu 2. typu. „Posílením sekundární prevence se pak zaměřuje na zmírnění rozvoje tohoto chronického onemocnění, které může pro nesledovaného pacienta skončit například slepotou, nebo amputací dolní končetiny,“ uvádí VZP. V rámci preventivních prohlídek u praktického lékaře se od 18 let věku každé dva roky provádí orientační chemické vyšetření moči a od 40 let v téže periodicitě také laboratorní vyšetření glykémie, při nichž by měl být dosud nepoznaný diabetes u pacienta zachycen. „Zatímco v roce 2020 VZP evidovala u všeobecných praktických lékařů 18 024 dispenzarizovaných prediabetiků, vloni jich bylo už 46 433,“ popisuje pojišťovna.

Screening nabízejí i lékárny

Že s prevencí diabetu pomáhají krom lékařů také vyškolení lékárníci a že i ve specializovaných lékárnách lze absolvovat preventivní screening nemoci, připomíná ve své zprávě ke Světovému dni monitoringu diabetiků Česká lékárnická komora (ČLnK). A upozorňuje, že lékárníci ve specializovaných lékárnách byli vyškoleni v rámci garantovaného kurzu ČLnK, aby dokázali lidem poradit, jak na správnou prevenci, jakým způsobem provádět samotestování, nebo jak dodržovat případnou léčbu. „Ročně změříme hladinu cukru v krvi několika desítkám tisíců pacientů. V případě zvýšené glykémie doporučíme návštěvu lékaře. Výjimkou není odhalení prediabetu nebo již rozvinutého onemocnění,“ uvádí viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Specializované poradenství poskytuje v současnosti na základě garantovaného kurzu ČLnK už více než 130 lékáren v České republice s cílem zajistit včasný záchyt pacientů s dosud nezjištěným diabetem. „Diabetes je v mnoha případech diagnostikován náhodně. Měli bychom se mít obzvlášť na pozoru, když se objeví příznaky jako nadměrná žízeň, úbytek váhy a časté močení. Na prevenci by neměli zapomínat ani ti, u kterých se diagnóza diabetu objevuje v rodinné anamnéze,“ připomíná prezident ČLnK Aleš Krebs.

-jkn-