Martin Vokurka. Foto: Radek Čepelák

Kandidátem na děkana 1.LF byl znovuzvolen Martin Vokurka

Akademický senát 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) zvolil dnes kandidátem na děkana Martina Vokurku, který místo v čele fakulty obhajuje. Dostal 20 hlasů, jeho protikandidát René Foltán devět, řekla ČTK Dita Václavíková z tiskového oddělení fakulty. Děkana musí ještě jmenovat rektorka UK Milena Králíčková.

Kandidáta na děkana volí akademický senát fakulty zpravidla z řad jejích akademických pracovníků. Vokurka je v čele fakulty od roku 2020, nahradil Alexiho Šeda. Zároveň působí jako přednosta Ústavu patologické fyziologie 1. LF UK. Proti němu kandidoval proděkan pro zubní lékařství a přednosta Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN Foltán.

Oba kandidáti museli předložit koncepci rozvoje fakulty, minulý týden je prezentovali akademických pracovníkům a studentům fakulty. Vokurka ve dvacetistránkovém dokumentu shrnul i své dosavadní působení jejím čele. Za problémy, které se dosud nepodařilo vyřešit, označil digitalizaci včetně modernizace studijního informačního systému, který ale spadá pod rektorát UK, a nové prostory pro studenty. Mezi hlavními cíli své kandidatury jmenoval například vytvoření simulačního centra, stavbu Biocentra v kampusu UK na Albertově nebo opatření ke zvýšení bezpečnosti fakulty.

„Bohužel již delší čas pozoruji ústup naší fakulty z povědomí odborné veřejnosti, celé rodiny UK a společnosti,“ napsal v úvodu své koncepce jeho protikandidát Foltán. Kandidaturu považuje i za příležitost zvednout témata, které teď na fakultě příliš nerezonují. Mezi svými záměry jmenoval urychlení zavádění moderních forem výuky, řešení nedostatku výukových prostor a hledání nových zdrojů pro potřebné investice. Zlepšit by se podle něj měla také komunikace směrem k potenciálním studentům včetně fakultního webu.

Pro přijetí návrhu na jmenování kandidáta na děkana musí daný kandidát získat nadpoloviční většinu hlasů všech členů akademického senátu. Poté musí nového děkana jmenovat rektor univerzity. Funkční období nového děkana potrvá do roku 2028.

-čtk-