„Nepovažuji personální politiku na Ministerstvu zdravotnictví za zcela normální,“ prohlásil včera ve sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na adresu státního tajemníka Iva Benedy. Foto: Martin Kovář

Vojtěch v parlamentu tvrdě kritizoval státního tajemníka Benedu za destrukci ministerstva

Při projednávání novely zákona o státní službě vystoupil včera v poslanecké sněmově ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a podrobně popsal své patálie se státním tajemníkem Ivem Benedou. Ilustroval tak paradoxní fungování zákona v praxi, který měl zajistit stabilitu a spokojenost úředníků, avšak na ministerstvu zdravotnictví vyvolává pravý opak. Ministerstvo má nejhorší personální podstav ze všech ústředních orgánů státní správy. Podle Vojtěcha za to může právě tajemník Beneda, který „svými doslova mocenskými tahy personální úřad destruuje“, obchází ministra při přípravě systemizace, blokuje odměňování zaměstnanců i zavádění benefitů, generuje vlnu stížností jak prostých úředníků, tak vedoucích manažerů, nezákonně zdržuje konkurs na ředitele SÚKL atd. Ministr si včera zoufal, že neexistuje žádný právní nástroj, jak tomuto „řádění“ efektivně a rychle zabránit. „Ministr sice řídí ministerstvo, ale v zásadě státní tajemník je víc,“ prohlásil Vojtěch, který nepřímo kritizoval za nečinnost i Benedova nadřízeného náměstka ministra vnitra, tzv. superúředníka, Josefa Postráneckého.

 

Opozice ovšem v rozpravě vyčetla vládě ANO, že na úskalí v zákoně upozorňovala v předchozím volebním období tehdejší vládní koalici, jejíž součástí hnutí bylo, ale její námitky byly smeteny se stolu. Včera se proto kál i šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Ano, měli jsme některé tyto názory více poslouchat. Je to naše chyba. Je to moje chyba. Ale kdo nedělá chyby?“ řekl.

Ministerstvu chybí každý třetí zaměstnanec

Pravidelného čtenáře Zdravotnického deníku nemůže kritika, která míří na státního tajemníka Benedu, překvapit, psali jsme o něm několikrát, mimo jiné zde, zde, zde, či zde.

Ministr Adam Vojtěch označuje personální situaci na ministerstvu zdravotnictví za katastrofální. Rezort je dlouhodobě postižen nejvyšším personálním podstavem ze všech ústředních orgánů státní správy v ČR. „V roce 2016 to byla 65% obsazenost v rezortu. Ministerstvo zdravotnictví jsem v roce 2017 přebíral situaci, kdy chyběl každý třetí zaměstnanec, kdy některé odbory měly pouze vedoucí oddělení bez řadových zaměstnanců,“ upozornil ministr. V anketě mezi zaměstnanci ministerstva se ukázalo, že řada z nich uvažuje o odchodu. Jako hlavní důvod označili státního tajemníka. „Když jsem prosazoval zvýšení osobních příplatků u zaměstnanců, které bylo vnímáno zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví za nedostatečné, zatím většina zaměstnanců rozhodnutí o novém platu neobdržela a to i přes to, že služební hodnocení bylo provedeno do 31. března 2018,“ řekl Vojtěch ve sněmovně.

Tajemníka chrání superúředník

Ministr se pokoušel řešit problémy s tajemníkem dostupnými právními prostředky. „Podával jsem kárný podnět na státního tajemníka 12. února. Do dneška nezasedla ani kárná komise a říkám znovu, že čelíme na Ministerstvu zdravotnictví zásadní personální destabilizaci a personální nouzi,“ posteskl si ministr. Odpovědnost za průtahy v kárném řízení jde za náměstkem ministra vnitra Josefem Postráneckým, který je nadřízeným Benedy. Na druhou stranu sám Postránecký vydal rozhodnutí, jímž konstatoval nezákonnost postupu státního tajemníka ve věci výběru nového ředitele SÚKL. „Přesto nemáme zatím žádné výsledky. Již pět měsíců běží výběrové řízení na ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který rozhoduje o desítkách miliard korun a nesešla se ani výběrová komise,“ řekl ministr s tím, že stejné selhání se týká výběrového řízení na odborného náměstka, který má řídit systém zdravotního pojištění a přímo řízené organizace. „Trvá také již bezmála pět měsíců a jakýkoliv další procesní krok je vždy otázkou několika týdnů,“ uvedl.

Ministr dále vyčetl státnímu tajemníkovi, že s ním nekonzultuje návrhy změny systemizace ministerstva a posílá je přímo do vlády a že neplní v termínech zadané strategické úkoly v oblasti benefitů, například zprovoznění pružné pracovní doby. „Je akceptovatelné, že tato pochybení mu roky procházejí a ministři nemají nástroje na zjednání nápravy? Zkrátka zákon toto neumožňuje řešit. Bohužel jedinou možností je dávat výtky, stížnosti u náměstka ministra vnitra pro státní službu pana Postráneckého, ale v zásadě bez výsledku,“ zlobí se Vojtěch. Od účinnosti zákona o státní službě přitom státní tajemník dostával vždy maximální možnou odměnu, kterou může podle tohoto zákona dostat. Ministr proto pochybuje o tom, že by měl o odměnách rozhodovat náměstek ministra vnitra pro státní službu, který v zásadě práci Benedy prakticky nezná.

Tajemníka přitom kritizuje nejen Vojtěch, ale také jeho předchůdci v křesle ministra zdravotnictví z ČSSD, tedy Miloslav Ludvík a Svatopluk Němeček, ten dokonce navrhoval, aby byl Beneda odvolán a poslal mu už v roce vytýkací dopis.  Ani to však nadřízeného Benedy, superúředníka Postráneckého, nepřimělo k tomu, aby přestal držet nad státním tajemníkem ochrannou ruku. Vojtěch také připomněl, co už jsme také psali v ZD, že si na Benedu písemně stěžovali ředitelé hygienických stanic a také několik ředitelů odborů na Ministerstvu zdravotnictví. „Je proto nutné upravit zákon o státní službě tak, aby se napříště podobným systémovým pochybením předešlo. Měl by to být ministr a ne státní tajemník, kdo má rozhodující vliv na chod ministerstva,“ shrnul ministr.

Vojtěcha podpořila i ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová. „Jedinou možnost jako manažer, který řídíte – v mém případě stovky miliard korun – máte to, že po pěti měsících sepíšete asi čtyřstránkový dopis a pošlete panu náměstkovi na Ministerstvo vnitra, panu Postráneckému, jakousi svoji nespokojenost, kde konstatujete, že váš státní tajemník prostě nečiní tak, jak by měl,“ uvedla.

Opozice: ANO si za tajemníky může samo

„Jen tak mimochodem, kolegyně, kolegové, kdo jmenuje státního tajemníka? Vláda. Kdo seděl v minulé vládě? Hnutí ANO. Kdo tedy hlasoval pro ty nemožné sabotéry, státní tajemníky, kteří to tak kazí ministrům bez důvěry v demisi? Mimo jiné ministři hnutí ANO. Ale abych byl spravedlivý, také ministři ČSSD a ministři KDU,“ zdůraznil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který deklaroval ochotu zákon změnit, ostatně na chyby, které chce ANO opravit, opozice upozorňovala už od jeho vzniku. Má ale podmínku: „Nejdřív mějte důvěru, pak se o tom pobavme.“

Místopředseda zdravotního výboru, poslanec za KDU-ČSL Vít Kaňkovský připustil, že nemá důvod jakkoli hájit státního tajemníka Benedu, „protože jak už tady zaznělo, kritika na jeho hlavu už padala za minulých ministrů“. Vytknul ale hnutí ANO, že nedodržuje zákon, který samo prosazovalo. Noví ministři, kteří přišli do svých úřadů na podzim, převzali rezorty i s odbornými náměstky, ustanovenými v souladu se služebním zákonem. „Vláda samozřejmě také v souladu s platným zákonem o státní službě, nicméně myslím si, že v některých parametrech na jeho hraně, připravila velmi rychle systemizaci na jednotlivých ministerstvech a v potu tváře těsně před Vánoci roku 2017 tuto systemizaci schválila,“ popsal loňské dění Kaňkovský a připomněl, že na ministerstvu zdravotnictví byly zrušeny dvě sekce a vytvořena jedna takzvaná supersekce. Ač má pochybnosti o jejím fungování, respektuje právo vlády takovou organizační změnu udělat. Poslanci se ale nelíbí, že následně proběhlo výběrové řízení, jež vyhrál jeden z „odejitých“ náměstků ministra, který, jak míní Kaňkovský, „nevyhovoval politické koncepci hnutí ANO“, a proto bylo výběrové řízení zrušeno. Podle informací Zdravotnického deníku byl oním náměstkem Tom Philipp, jinak také člen KDU-ČSL.

Změna zákona, která zjednodušuje některé dosavadní postupy a pravidla státní služby, nakonec prošla do dalšího čtení. Poslanci Vítu Kaňkovskému se ale nepodařilo prosadit, aby bylo její projednání přikázáno také zdravotnímu výboru.

-cik-