Hlasitá hudba může trvale poškodit sluch, varuje také kampaň ve Velké Británii. Foto: loudmusic.org.uk

Miliardě mladých hrozí ztráta sluchu, varuje WHO

Jedna miliarda náctiletých a mladých dospělých po celém světě je vystavena riziku ztráty sluchu, protože poslouchá příliš hlasitou hudbu jak z chytrých telefonů, tak i na koncertech nebo při sportovních událostech, tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO).

 

WHO doporučuje, aby byl poslech hudby v nebezpečné intenzitě v různých přenosných přehrávacích zařízeních omezen na jednu hodinu denně. Organizace také radí, aby si náctiletí dělali přestávky a snižovali hlasitost svých mobilních telefonů.

Ve své speciální zprávě WHO říká, že nebezpečná je hranice hladiny zvuku 85 decibelů na 8 hodin nebo 100 decibelů na 15 minut. V rozvinutých zemích poslouchá hudbu v přenosných zařízeních při nezdravé intenzitě zvuku až polovina lidí ve věku 12 až 35 let. A téměř 40 procent je vystaveno hlasité hudbě v nočních klubech, barech a při sportovních akcích.

Mladí lidé si podle WHO dnes mohou dovolit každý den dělat, co je baví, ale stále více a více se jich vystavuje riziku ztráty sluchu. „Měli by vědět, že sluch ztratí jenom jednou a nelze to vrátit zpátky. Dodržování jednoduchých opatření jim ale dovolí užívat si dál bez rizika, že o sluch přijdou,“ uvedl v tiskové zprávě dr. Etienne Krug, ředitel jednoho z oddělení WHO (Department for Management of Noncommunicable Diseases, Disability, Violence and Injury Prevention).

–red-