Většina mimořádných opatření, která tyto povinnosti upravovala, sice skončila, od začátku května ale platí nová vyhláška. Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Mzd hledá ředitele odboru ochrany veřejného zdraví, Marounek odchází

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na ředitele odboru ochrany veřejného zdraví. Jan Marounek, který čelil kritice za účast na fotbalovém zápase Slavie s anglických Leicesterem v době přísných covidových omezení v únoru 2021, odchází. Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba na vlastní žádost.

Kvůli návštěvě zápasu v pražském Edenu, který byl pro běžné diváky uzavřený, odvolal již krátce po něm tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) Marounka, sledujícího dění z tribuny pro VIP hosty, z funkce zástupce hlavní hygieničky. A tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) zároveň ukončil spolupráci se svým poradcem a exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, který se na zápase objevil také.

Marounek svou návštěvu v médiích hájil tím, že se účastnil služebně, protože kontroloval nastavená protiepidemická opatření a systém testování návštěvníků. Klub měl povolenou účast několik stovek lidí v hledišti v době, kdy na ostatní hromadné akce návštěvníci nesměli. Zároveň bylo do ČR zakázáno cestovat z Velké Británie jako epidemicky rizikové země bez dodržení pětidenní karantény.

Slavia dostala od ministerstva zdravotnictví výjimku, která umožnila britským hráčům přijet do Prahy. O výjimce rozhodoval právě Marounkův odbor. „Není vhodné, aby šel sám na zápas, pro který uděluje výjimku,“ uvedl k tomu tehdy ministr Blatný a označil to za špatný signál.

Marounkovým nadřízeným je státní tajemník, proto ale nemohl být proti jeho vůli odvolán ani s přáním ministra zdravotnictví. Důvody, kdy je možné úředníka zbavit funkce, určuje služební zákon. Tehdejší hlavní hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že byl Marounek na stadionu služebně, divila se ale, proč byl v lóži pro diváky.

„Kdybych se na místo nevydal a nezkontroloval dodržení nastavených závazných hygienicko-protiepidemických podmínek pro konání soutěže a nastavení karanténních opatření, tak bych byl kritizován, takto jsem kritizován taktéž,“ uvedl tehdy Marounek pro server iROZHLAS.cz.

Podle snímků ze zápasu byli v hledišti kromě Prymuly a Marounka například také kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra (ODS) nebo ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák a tenistka Petra Kvitová.

-čtk-